1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Doktorlardan hormonsuz domates

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, turizm ve sağlık alanında yatırımlarıyla tanınan iki doktor kardeş, serada yetiştirdikleri domatesi 'Doctor' markasıyla piyasa sürdü.

Manavgat'ın ilk özel hastanesi olan Akdeniz Hastanesi'ni kuran Side ve Çolaklı beldelerinde otelleri bulunan Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr.Şükrü Vural ile kardeşi Dr. İsmet Vural, sağlık ve turizmin ardından tarım sektörüne girdi.

Manavgat Yavrudoğan köyünde 33 dönümlük alanda iki milyon avroya kurdukları Akdeniz Tarım İşletmesi'nde kontrollü topraksız domates üretimine başlayan Vural kardeşler, serada üretilen domatesi ''Doctor'' markasıyla iç ve dış piyasaya sundu.

Akdeniz Tarım İşletme Genel Müdürü Dr. İsmet Vural, Türkiye'nin son yıllarda modern tarıma yöneldiğini, teknolojinin gelişmesiyle dünya tarım sektöründe de yeni teknikler ortaya çıktığını belirterek, "Artık çorak arazide bile tarım yapmak mümkün hale geldi" dedi. Hollanda ve Belçika'daki seraların yüzde 95'inde topraksız tarım yapıldığını anlatan Vural, şunları söyledi: "Suyu, toprağı, hatta güneşi kıt ülkeler bile tarımcılıkta başarı sağlayabiliyor. Türkiye de tarımda hakkettiği noktaya gelmelidir.''

Akdeniz bölgesinde 9-10 ay tarım yapıldığını ve kendilerinin de bu anlayışla yatırım kararı aldıklarını belirten Vural, şöyle konuştu:

''İki milyon Avro'ya mal olan tesiste dört ayda 800 ton domates üretimi gerçekleştirdik. Bu yıl ilk üretimimizi yurt içinde pazarladık. Günümüzde topraksız tarım ürünleri büyük marketlerde boy göstermeye başladı ama bizim öncelikli hedefimiz ürünlerimizi ihraç etmek. Doctor markalı domatesleri Rusya, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına ihraç etmeyi hedefliyoruz. Tabii ki iç pazar talebini de göz önüne alacağız.''

HORMONSUZ VE DOĞAL

Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Aydın da, domateslerin hormonsuz ve doğal yöntemlerle üretildiğini belirterek seranın tamamen son teknoloji otomasyon sistemiyle donatıldığını bildirdi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Akdeniz Tarım İşletmeleri Ortağı Dr. Şükrü Vural da, bu alana yapılan yatırımlardaki artışın çokluğuna dikkati çekti. Bilinçli tüketicilerin girişimcileri harekete geçirdiğini ifade eden Vural, kısa sürede kendini amorti eden topraksız tarımın hızla ilerlediğini ve Türkiye'nin ileride topraksız tarım cenneti olacağını söyledi. Devletin modern tarıma destek vermesi gerektiğine işaret eden Vural, özellikle modern tarıma yönelik desteklemelerin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 18:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?