22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Dolandırıcılık çetesine darbe

DÜŞ KAPANI OPERASYONU

Antalya'da, kurdukları gıda, temizlik ve yapı şirketleri aracılığıyla bünyelerinde işçi çalışıyormuş gibi gösterip Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildiren, ancak prim ödemesi yapmayıp dolandırıcılık yapan 50 kişilik çete çökertildi.

Operasyonda, SGK'nın 4 milyon lira zarara uğratıldığı, 400 kişinin de bu şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterildiği ortaya çıktı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 3.5 ay önce aldığı bir ihbarın ardından çalışma başlattı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kurulan paravan şirketler aracılığıyla zarara uğratıldığı bilgisine ulaşan polis, bugün sabah Antalya ile ismi açıklanmayan iki ayrı ilde eşzamanlı operasyon düzenledi. 200 üzerinde polisin katıldığı operasyonda 70 ayrı noktaya baskın düzenledi. 'Düş Kapanı' adı verilen operasyonlarda aralarında çete lideri olduğu belirtilen

O.A. ile birlikte 50 kişi gözaltına alındı. Zanlıların son 3.5 ay içinde SGK'yı 4 milyon liralık zarara uğrattığı ortaya çıktı. Çetenin kurdukları gıda, temizlik ve yapı şirketleri aracılığıyla 400 işçiyi bünyelerinde çalışıyormuş gibi gösterip Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirdiği, ancak prim ödemesi yapılmadığı, sağlık giderlerinin karşılandığı hatta bazılarının emekli olduğu belirlendi. Yeni gözaltılar olabileceği ayrıca açıklandı.

SGK'DAN AÇIKLAMA

Çetenin yaklaşık üç yıldır bu yöntemi kullandığı ve devleti yaklaşık 200 milyon lira dolandırmış olabileceği üzerinde duruluyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, dört ay önce kontrol memurları tarafından yapılan bir araştırma sonucu fiilen çalışmadıkları halde SGK'ya sahte sigortalı bildirim yapıldığının tespit edildiği ve bu sahtecilik olayı ile ilgili rapor düzenlenip konunun Cumhuriyet Savcılığı'na aktarıldığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bunun neticesinde, sahte sigortalı bildirimi yapan 30 işyeri tespit edilmiştir. Bu işyerlerinden

yaklaşık 500 sahte sigortalı tespit edilerek sigortalıkları iptal edilmiştir. Şu ana kadar sahte sigortalılar adına tespit edilen toplam usulsüz sağlık harcaması yaklaşık 100.000 TL'dir. Sağlık yardımları kurum tarafından yasal faiz ile birlikte tahsil edilme yoluna gidilmiştir. Karşılığı ödenmeyen hizmetler ve iptal olunan sigorta primi karşılığı sahte işyerlerinin kuruma olan borcu yaklaşık 5 milyon TL'dir."

Açıklamada, "uzun süre beklenilmesinin nedeninin operasyonun ayaklarının net olarak ortaya çıkarılabilmesi olduğu" belirtildi.

DÜŞ KAPANI OPERASYONU
DÜŞ KAPANI OPERASYONU
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 16:56:00
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 18:24:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?