22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Dolphinaryumların sorunları tartışıldı

DOLPHİNARYUMLARIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Yunus Gösteri ve Terapi merkezlerinin masaya yatırıldığı ‘2. Dolphinaryum Toplantısı’ Troy Aqua Dolphinarium’un sponsorluğunda Belek’te yapıldı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ve Tarım Köyişleri, Çevre Orman Bakanlık temsilcileri, Antalya İl Tarım Müdürlüğü denetçilerinin yanı sıra Türkiye’deki Dolphinaryum temsilcilerinin de bir araya geldiği toplantıda dolphinaryum standartları ile ilgili önemli kararlar alındı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından organize edilen ‘2. Dolphinaryum Toplantısı’na TÜDAV Bioçeşitlilik Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayaka Amaha Öztürk, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı Korunan Türler Genel Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

Dolphinaryumların mevcut durumları, standartları, yunus terapisi ve turizme katkılarının tartışıldığı toplantıda konuşan Dr. Ayaka Amaha Öztürk, dolphinaryumların yeni ve önemli bir sektör olduğunu hatırlattı. Toplantının ilkinin 2 yıl önce İstanbul’da yapıldığını belirten Öztürk, Türkiye’de 11 dolphinaryum olduğunun altını çizdi. Öztürk, dolphinaryumların bir standardı olması gerektiğini, zaman içerisinde de sektör temsilcilerinin Deniz Memelileri Rehabilitasyon Merkezi veya dernek kurma gayreti içinde olmaları gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE’DEKİ, YUNUSLARIN DURUMUNU İNCELİYORUZ

Dünyada özellikle de Japonya’da çok sayıda dolphinaryum bulunduğunu belirten Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İkinci toplantımızda standartlarının belirlenmesi için ilk adımın atılması, doğal ortamlarında bulunan yunus ve balinaların ağa takılma ve karaya vurma durumlarında kurtarma yöntemlerinin belirlenmesi ile Türkiye genelinde kurtarma ağı oluşturulması, dolphin terapi konusunun tartışılması ve Türkiye'deki durumunun incelenmesi, ve dolphinaryumların işletilmesindeki sorunların tartışılması gibi başlıca konuları masaya yatırdık. Yunuslar önemli ve çok hassas hayvanlar standartlarının daha da yükseltilmesi lazım. Türkiye’deki dolphinaryumlarda yaklaşık 40 civarında Yunus bulunuyor bu nedenle artık doğadan ve yurtdışından Yunus alınmamalı. Zaten yurtdışında da Yunuslar daha çok eğitim amaçlı kullanılıyor. Ayrıca Türkiye’de Yunus uzman sayısı oldukça az, bu sayının artırılması gerektiğini düşünüyorum. ”

STANDART KILAVUZU HAZIRLAMAYA BAŞLADIK

Troy Aqua Dolphinarium Yönetim Danışmanı Bülent Dokuzluoğlu, Türkiye’de sayıları giderek artan dolpinariumlarla ile ilgili bir yönetmelik veya standardın bulunmamasının Türk turizminde önemli bir handikap oluşturduğunu, dolphinariumlar için 2009 yılında bir standart kılavuzu hazırlamaya başladıklarını belirtti. Dokuzluoğlu, standart çalışmalarının yanı sıra dolphinariumlarla ilgili yasal yönetmeliklerinin hazırlanması için, resmi kurumlar, üniversite yetkilileri ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılacak olan bu çalışmaya sponsor olmaya karar verdiklerini ve bu yönde yapılacak her türlü faaliyete katkı sağlayacaklarını belirtti. Dünyanın her yerinde özelikle Almanya, İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinden Türkiye’ye hem Yunus gösterilerini izlemek hem de terapilere katılmak amacıyla çok sayıda kişinin geldiğine dikkat çeken Troy Aqua Dolphinarium Yönetim Danışmanı Dokuzluoğlu, “ Turizm çeşitlendirilmesinden bahsediliyor, bu anlamda dolphinariumlar Türkiye için önemli turizm merkezleri. Hem imkanları hem de fiyatları nedeniyle birçok Avrupalı turist Türkiye’yi tercih ediyor. Dolphinariumların sağladığı istihdam ve turizm gelirlerini de yadsımamak gerekir” dedi.

DOLPHİNARYUMLARIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 14:18:00
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 14:49:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?