16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Domates ihracatını artırmak mümkün

DOMATES İHRACATINI ARTIRMAK MÜMKÜN

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Yardımcısı Recep Özkul, ihracatın yarısından fazlasını domatesin oluşturduğunu belirterek, “Domates ihracatını 10 kat yükseltmek mümkün.Üretimin sadece yüzde 5’i ihraç edilebiliyor. Destekle iç piyasa fiyatları yükselmeden, domates üretimini yüzde 50 artırmak ve ihracatını da 10 kata kadar yükseltmek mümkündür” dedi.

Özkul yaptığı yazılı açıklamada, 27 milyon tonluk taze sebze üretiminin yaklaşık yarısını ve 1 milyon tonluk sebze ihracatının da yarısından fazlasını tek başına domates ürününün oluşturduğunu vurguladı. Açıklamasında “Sadece üretim aşamasında bile 150 bin aileye iş imkanı sağlamaktadır” diyen Özkul, şu ifadelere yer verdi:

“Tedarik zincirinde yarattığı ilave istihdam ve katma değer büyüklüğü de dikkate alındığında domates, yaş meyve ve sebze sektörünün lokomotifi konumunda bulunmaktadır. 2006’dan bu yana küresel piyasalarda rekabeti sertleşen domatese, bir iki dönem hariç her hangi bir destek verilmemiştir. Bugün gelinen noktada domates üreticisi ve ticaret erbabı büyük sorunlarla karşı karşıyadır. Bir taraftan mevcut yatırımlar atalete uğrarken, diğer taraftan da yeni yatırımlar iptal edilmektedir. Sonuç itibariyle domates üreticisinden ihracatçısına kadar tüm kesimlerde kriz ortamı yaşanmaktadır. Bu kriz ortamını dağıtmak ve yeniden tüm zincirde büyümeye geçmek mümkündür. Yıllardır narenciye ürününe verilen destek sayesinde, bugün 3 milyon tonluk üretimin yüzde 30’u ihraç ediliyor. Verimlilik yükseldi ve dünyada ilk üç arasında bulunuyoruz.”

DOMATES İHRACATINI 10 KAT YÜKSELTMEK MÜMKÜN.

Üretimin sadece yüzde 5’inin ihraç edilebildiğine dikkat çeken Özkul, açıklamasında ayrıca şunları vurguladı:

“Benzer bir destekle iç piyasa fiyatları yükselmeden, domates üretimini yüzde 50 artırmak ve ihracatını da 10 kata kadar yükseltmek mümkündür. Bu iki büyüme hedefi, doğru strateji ve destekle kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebilir. Tüm karar vericilerimizden bu hedeflerin yakalanmasına imkan verecek düzenlemenin ve desteğin ivedilikle sağlanmasını talep etmekteyiz. Bu uğurda tüm bilgi ve birikimimizle yardımcı olmaya hazır olduğumuzu da bildiririz.”

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2010 Pazartesi 14:26:05
Güncelleme :18 Ocak 2010 Pazartesi 17:42:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?