7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Dopingle mücadelede örnek oluk

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Dr. Hasan Akkuş, Türkiye'nin dopingle mücadelede dünyaya örnek gösterildiğini açıkladı. 

Alanya'da gerçekleştirilen Türkiye Büyük Erkekler ve Bayanlar Kulüpler Arası Halter Şampiyonası müsabakalarını izleyen Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Dr. Hasan Akkuş, "2006 yılında 459 doping kontrolü yapıldı, bunlardan 5'inde pozitif sonuç çıktı. Uluslararası Dünya Halter Federasyonu Başkanı Tomas Ayan, dopingle mücadelede Türkiye'yi örnek gösterdi" dedi. 

Geçmişte yaşanan bazı doping olayları olduğunu belirten Akkuş, bunu önlemek için bir yıldan beri dopingle çok yoğun şekilde mücadele ettiklerini söyledi. Geçen yıl müsabakalar ve müsabaka dışında habersiz 459 doping kontrolü yaptıklarını anlatan Akkuş, şöyle konuştu: "Bunlardan 5 tanesinde pozitif sonuç çıktı. Temmuz ayından sonra yaptığımız 220 üzerindeki doping kontrollerinden hiç şüpheli ve yasaklı madde kullanan sporcu çıkmadı. Her doping kontrolünün 300 YTL üzerinde maliyeti olduğunu düşünürseniz federasyon tarafından dopingle mücadele için harcanan paranın büyüklüğü ortaya çıkar. Ayrıca dopingi önleme konusunda kulüpler bazında eğitim çalışmaları yaptık. Habersiz yaptığımız kontrolleri kabul etmeyen sporcuları milli takımdan 2 yıl men ettik. Bunun sonucu uluslar arası alanda dopingle mücadele konusunda örnek ülke haline geldik." 

Akkuş, konuşmasında, Dominik Cumhuriyeti'nde yapılan Dünya Şampiyonası'nın ardından birçok sporcuda doping maddesine rastlanmasının ardından Uluslararası Dünya Halter Federasyonu Başkanı Tomas Ayan'ın sert bir çıkış yaptığını hatırlattı. Akkuş, bu şampiyonada İran'da 6, Rusya'da 6, Kazakistan'da 4, Arjantin'de de 3 pozitif bulguya rastlandığını belirterek "Bütün bu ülkelere 1 milyon dolara yakın para cezası verildi" dedi. 

Bir toplantıda Uluslararası Dünya Halter Federasyonu Başkanı Tomas Ayan'ın tüm ülkelere uyarı şeklinde bir açıklama yaptığını anlatan Akkuş, şöyle konuştu: "Halterin olimpiyatlardan çıkarılabileceğini söyledi. Ayrıca Tomas Ayan, ülkelere dönerek bu sporu öldürmeye izin vermeyeceğini bildirdi ve 'Siz de dopingle en az Türkiye kadar mücadele etmelisiniz' uyarısında bulundu. Uluslar arası alanda dopingle mücadelede dünyanın en itibarlı ülkesi seçildik." 

Her dopingin 300 YTL'ye mal olduğuna dikkat çeken Hasan Akkuş, "Bunların dışında çat kapı denetimler yapıyoruz. Denetim ekibinin bu kişilerin evlerine kadar giderek numune alması haliyle maliyeti artırıyor" ifadelerini kullandı. 

Türkiye Büyük Erkekler ve Bayanlar Kulüplerarası Halter Şampiyonasında, bayanlarda Kocaeli Kağıtspor toplam 181 puanla birinciliği elde etti. Atatürk Spor Salonu'nda yapılan şampiyonaya 24 il, 43 kulüpten toplam 213 sporcu katıldı. Şampiyonanın ikinci gününde bayanlarda ilk 3 sırayı alan takımlar belli oldu. Kocaeli Kağıtspor toplamda 181 puanla birinci, Ankara Büyükşehir Belediyesi 158 puanla ikinci, Konya Kuyulu Sebil Halter İhtisas Kulübü 150 puanla üçüncü oldu. Ankara kampını tamamlayarak Alanya'ya gelen milli takım erkek sporcuları da şampiyonanın ikinci gününde müsabakalara katıldı. 

Erkekler 56 kiloda birinciliği Gülbeyi Akti (Erzurum Yakutiye Belediyespor) 246 kilo, ikinciliği Bünyamin Sezer (Ankara EGO Spor) 231 kilo, üçüncülüğü Tuncer Çoban (Gaziantep Halter İhtisas) 207 kilo ile elde etti. 

Erkekler 62 kiloda, Erol Bilgin (Ankara ASKİ Spor) 285 kilo ile birinci, Yasin Aydın (Ankara EGO Spor) 250 kilo ile ikinci, Uğur Kaçmaz (Ankara EGO Spor) 237 kilo ile üçüncü oldu. 

Erkekler 69 kiloda birinciliği Ekrem Celil (Ankara ASKİ Spor) 298 kiloyla, ikinciliği Mücahit Yağcı (Nevşehir Kapadokya) 277 kiloyla, üçüncülüğü Ali İhsan Güneş (Ankara Kara Kuvvetleri Gücü) 258 kiloyla elde etti. 

Erkekler 77 kiloda Yasin Aslan (İzmir Büyükşehir Belediyespor) 320 kilo ile birinci, Emrah Arslan (Ankara EGO Spor) 316 kola ile ikinci, Ferit Şen (Ankara ASKİ Spor) 303 kilo ile üçüncü oldu. 

Erkekler 85 kiloda birinciliği 355 kiloyla İzzet İnce (Ankara ASKİ Spor), ikinciliği 330 kiloyla Taner Sağır (Ankara Demirspor), üçüncülüğü 322 kiloyla Nezir Sağır elde etti.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2007 Pazar 13:31:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?