15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Dünyada 'ilk' operasyon

DÜNYADA 'İLK' OPERASYON

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakil Merkezi, dünyada bir ilki gerçekleştirerek testisteki toplardamardan karaciğere atardamar yaptı.

Van'da yaşayan 36 yaşındaki Kerem Dizman, Hepatit-B nedeniyle iki yıl önce karaciğer yetmezliği çekmeye başladı. Dört yıl önce aynı hastalıktan eşini kaybeden Dizman, karaciğer nakli için Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde sıraya yazıldı. Dört çocuk babası Dizman'ın sağlık durumunun zamanla kötüleşmesi üzerine yaşama şansı azaldı. Baba Kerem Dizman'a tek çare olarak canlıdan karaciğer nakli yapılmasına karar verildi.

YENİ HAYAT OĞULDAN GELDİ

Kronik karaciğer yetmezliği nedeniyle annesini kaybeden 20 yaşındaki Yılmaz Dizman, babasının da aynı hastalıktan ölmesine gönlü razı olmadı. Yapılan tetkiklerin ardından dokularının babası ile uyumlu olduğu belirlendi. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından baba oğul dün ameliyata alındı.

TESTİSTEKİ TOPLARDAMARDAN KARACİĞERE ATARDAMAR YAPILDI

Doç.Dr. Alihan Gürkan ve Doç. Dr. Ayhan Dinçkan'ın katıldığı ameliyat sırasında Kerem Dizman'ın nakil sırasında karaciğere giden atardamarın hastalıklı olduğu belirlendi. Ameliyat ekibi bunun üzerine testisteki toplardamardan karaciğere atardamar yapmaya karar verdi. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Ömer Özkan'ın da katıldığı ameliyatla hastanın testislerinden gelen toplardamar karaciğerin atardamarına takıldı.

DÜNYADA BİR İLK

Ameliyatın dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Doç.Dr. Alihan Gürkan, "Hastanın testisinden gelen bir toplardamar atardamarın yerine takıldı. Bu yöntem dünyada ilk kez uygulandı. Bu yöntemi organ nakli kongresinde sunacağız. Ayrıca, bilimsel yayınlarda yayımlanarak dünyaya duyuracağız. Bu yöntem ameliyat sırasında aklımıza geldi. Testisteki damar daha uygun olduğu için oradan kullandık. Hastaya sağlık açısından bir sakıncası yok" dedi.

Ameliyatın başarılı geçtiğini ve hastanın tedavisinin organ nakli servisinde devam ettiğini belirten Doç.Dr. Gürkan, şunları söyledi: "Oğlunun karaciğerinin yaklaşık yüzde 65'ini alarak babaya naklettik. İki ameliyat yaklaşık 13 saat sürdü. Baba nakil olmasaydı bir yıl içerisinde yaşama şansı yüzde 30'du. Şu an ikisinin de sağlık durumları iyi. Donörü birkaç gün içerisinde taburcu ederiz. Baba da bir hafta sonra taburcu olur."

CİĞERİMİN CİĞERİYLE HAYAT BULDUM

İlk kez uygulanan yöntemle tıp literatürüne giren Kerem Dizman da, eşini aynı hastalıktan dört yıl önce kaybettiğini belirterek şöyle konuştu: "Bende aynı hastalığa yakalanınca adeta hayatımız karardı ama ciğerimin ciğeriyle hayat buldum. Çok mutluyum."

Babasına ciğeriyle hayat veren Yılmaz Dizman ise "Doktorlar 'canlıdan nakil yapalım' deyince hiç düşünmeden gönüllü oldum. Hayat bizim için yeniden başlıyor" diye konuştu.

DÜNYADA 'İLK' OPERASYON
DÜNYADA 'İLK' OPERASYON
DÜNYADA 'İLK' OPERASYON
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 17:44:05
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 23:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FEHMİ YAŞAKAN IP: 88.236.36.xxx Tarih : 2.04.2010 15:17:18

ALLAH ACİL ŞİFALAR VERSİN...