18
Nisan
2024
Perşembe
ANTALYA

Dünyanın en zekisi seçildi

18. DÜNYA ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI ANTALYA'DA YAPILDI

Antalya'da düzenlenen 18. Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası'nda dünyanın en zeki insanı Alman Ulrich Voigt oldu. Geçen sene dünyanın en zeki ikinci insanı seçilen Mehmet Murat Sevim ise, bu sene üçüncü olarak Türkiye adına önemli bir başarıya imza attı.

18. Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası, 3-8 Kasım tarihleri arasında 27 ülkeden 200 sporcunun katılımıyla Delphin Diva Otel'de gerçekleştirildi. Akıl Oyunları Dergisi'nin organizasyonunda ve Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada, ülkeler sıralamasında Almanya dünya şampiyonu oldu. Finalde ABD, Almanya, Japonya ve Çek Cumhuriyeti arasında nefes nefese bir mücadele yaşanırken, yarı finale kalan Almanya ve ABD arasında gülen taraf Almanya oldu.

Şampiyonanın ilk gününde itibaren takım olarak birinciliği elden bırakmayan Almanya Beyin Takımı toplamda 12 bin 182 puan alırken, 10 bin 843 puanla ABD ikinci, 9 bin 902 puanla Japonya üçüncü sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl takım olarak dünya dokuzuncusu olan Türk Beyin Takımı ise, yarışmayı 8 bin 431 puanla sekizinci sırada tamamlayarak bugüne kadarki en büyük başarısını elde etti. Şampiyonada İsrail ise 160 puanla yarışmanın sonuncusu oldu.

Bireysel finallerde Alman Ulrigh Voight birinci olurken, Slovakya'dan Peter Hudok ikinci, Türkiye'den Mehmet Murat Sevim üçüncü, Japonya'dan Hideaki Jo ise dördüncü oldu.

Son 10 yılda sekizinci kez dünyanın en zeki insanı olmayı başaran Alman Ulrich Voight, kendisini harika hissettiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi. Başarısını hızlı olmaya ve bulmaca çözmeye bağlayan Vodight, "Bulmaca çözmeyi sevdiğim sürece yarışmalara da katılmaya devam edeceğim" dedi.

Yarışmanın ilk finalinin ise hakem hatası nedeniyle iptal edilerek tekrarlanmasının hoş olmadığını ifade eden Voight, "Umarım gelecek yıllarda aynı şey olmaz" diye konuştu.

Şampiyonada dünya üçüncüsü olan Türk Beyin Tamı'ndan Mehmet Murat Sevim de, aldığı derecenin güzel bir derece olduğunu belirterek, "Türkiye'de böyle bir derece almaktan dolayı özellikle mutluyum. Çok çalışmak çok önemli" dedi. Yaşanan hakem hatasının Ulrich'in performansını etkilemiş olabileceğini söyleyen Sevim, "Ama kendisi çok tecrübeli. Bu tip hatalar olabiliyor. Her şey mükemmel olamayabiliyor zaten" şeklinde konuştu.

 

GENÇ YETENEKLER ŞAMPİYONAYA RENK KATTI

Şampiyonanın organizatörlüğünü üstlenen Akıl Oyunları Dergisi aracılığı ile ilk kez 11-15 yaş aralığındaki 4 Türk ve 2 Slovak öğrenci etkinliğe misafir olarak katıldı. Yarışmaları izleyen öğrenciler, hayran oldukları bulmaca gurularıyla tanışarak, şampiyonadaki soruları tecrübeli ustalarla beraber çözmenin keyfini yaşadı.

Türkiye'de 2003 yılından beri yayınlanan Akıl Oyunları Dergisi'nin yanı sıra Karala, Sudoku ve Ötesi dergilerini çıkaran Akıl Oyunları Yayıncılık, Dünya Zeka Oyunları Federasyonu'nun Türkiye temsilciliğini yürütüyor. Şampiyona Genel Koordinatörü ve Dünya Zeka Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kamer Alyanakyan, ilk 14 yıl aralıksız olarak Türk Beyin Takımı'na girerek şampiyonalara katılan dünyadaki tek kişi unvanını taşıyor. Türk Beyin Takımı'nda teknik direktörlük ve kaptanlık görevlerini yürüten

Ferhat Çalapkulu ise, mantık ve matematik oyunları hazırlama konusunda Türkiye'nin önde gelen isimleri arasında yer alıyor.

18. DÜNYA ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI ANTALYA'DA YAPILDI
18. DÜNYA ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI ANTALYA'DA YAPILDI
18. DÜNYA ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI ANTALYA'DA YAPILDI
18. DÜNYA ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI ANTALYA'DA YAPILDI
18. DÜNYA ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI ANTALYA'DA YAPILDI
18. DÜNYA ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI ANTALYA'DA YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2009 Cumartesi 23:07:03
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 09:18:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bay_yerli IP: 85.96.55.xxx Tarih : 9.11.2009 19:27:12

DÜNYANIN EN ZEKİSİ TÜRKLERDEN SEÇİLMELİDİR! ALMAN OLSA BİLE ALMAN DEĞİL TÜRK SEÇİLMELİDİR! YOKSA BU ZEKA YARIŞMALARINA SADECE VE SADECE TÜRKLER KATILMALIDIR!