8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Dünya'nın ilk ekolojik parkı icralık

Antalya'da, içerisinde çok sayıda soyu tükenen sürüngen ve bitki türünün bulunduğu dünyanın tek ekolojik doğa parkı özel bir bankaya olan 1 milyon dolar borcunu ödeyemediği için icralık oldu. Doğa bilimci ve sürüngen uzmanı Selami Tomruk, icra devam ederse açlık grevine başlayacağını söyledi.


Doğa bilimci Selami Tomruk'un sahibi olduğu dünyanın ilk ekolojik doğa parkı olma özelliği taşıyan Tekirova beldesindeki Eko Park, bir bankaya olan 1 milyon dolarlık borcu ödeyemediği gerekçesiyle icralık oldu. Selami Tomruk, bu parkı 23 milyon dolar harcayarak yaptıklarını belirterek "Bu parkı yaparken devletten bir yardım almadık. Bir süre sonra paraya ihtiyacımız oldu. Kredi için devlet bankalarına başvurduk. Ancak 'ota çöpe, yılana kredi veremeyiz' diyerek başvurumuzu geri çevirdiler. Konuyu Turizm Bakanı Atilla Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e yazılı ilettim. Ancak bir cevap gelmedi."


Özel bir bankadan 1 milyon dolar para çektiklerini anlatan Tomruk, sözlerine şöyle devam etti: "Bu para zamanla faizi ile birlikte 1.5 milyon dolara çıktı, kısa süre sonra icra geldi. Parka gelen icra memurları dünyada nadir bulunan hayvanların değerini anlayamadı. Değerini bize sordular. Bir süre sonra kilo hesabıyla değer biçmeye başladılar. Bana yılanın kilosu ne kadar eder diye soruyorlar. Bu hayvanlar benim çocuklarım."


Parkta bulunan piton ve zehirli yılanları öperek seven ve kobra yılanları ile adeta oyuncak gibi oynayan Tomruk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu eko parka icra getirenlere yazıklar olsun. Buraya yılda 83 bin turist geliyor. Birçok yabancı öğrenci geliyor. Afrika ve Amerika ile imzaladığımız özel anlaşma nedeniyle oradaki nadir sürüngenleri buraya getirip çoğaltıyoruz, yeniden anavatanlarına gönderiyoruz. Burası dünyada bir ilktir. Böyle bir değere sahip çıkmayanlar utansın. Ben Türk halkına güveniyorum. Benim halkım onurludur. Buranın borcunu öder. Ben hibe istemiyorum. Ben borcumu her zaman onlara öderim. Ancak şu an yabancı sermayenin elinde bulunan bankanın elinden burayı kurtarmamız gerekiyor."


Doğal ortamlarında bulunan timsah, iguana, piton yılanı, kobra yılanı gibi tehlikeli hayvanları çocuğu gibi seven Tomruk, icra devam ederse ölüm orucuna başlayacağını söyledi.


Eko Parkta 1.5 milyon kurbağa, 25 bin kertenkele, 2 bin üzerinde kaplumbağa, 3 bin 500 yılan, 1.5 milyon balık, yurt dışından gelen 700 koruma altında tür, 1.5 milyon kaktüs, 1 milyondan fazla nadir bulunan bitki türü yer alıyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 14:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?