22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

e-devlet konferansı başladı

2. ULUSLARARASI E-DEVLET KONFERANSI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin bilgi teknolojisinde emin adımlarla ilerlemesi için 2013 yılında 55 milyon vatandaşın bilgisayar okur yazarı olmasını gerektiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı ile Türksat'ın ortaklaşa düzenlediği bu sene 11-12 Mart tarihlerinde ikincisi düzenlenen 'Uluslararası E-devlet Konferansı', Antalya'nın Belek beldesindeki Space Otel'de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy'un katılımlarıyla başladı.

Dünya genelinde geleneksel toplum yapısıyla, gelecekteki toplum yapısı arasında bir dönüşümün sancısının yaşandığını söyleyen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Sadece haberleşme için kullanılan bilişim alt yapısı, bugün devlet işlerinde, sosyal ve kültürel hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bilgi toplumu olmayı başarmak için her şeyden önce alt yapı olması gerekiyor. Yol olmadığı zaman nasıl ulaşım sağlanamazsa, iletişim otobanları olmadığında da bilgiyi nakledemezsiniz. Bu nedenle bölgeler

arasında fark olmayacak şekilde alt yapıyı geliştireceksiniz. Sonra burada trafik olacak. Yollarda trafiğin olması demek, bilgi ve hizmet üretmek demektir. Yani yayıncılık, görüntü nakletme gibi birçok katma değerli hizmetler e-Devlet de bu kapsama giriyor."

ÖNEMLİ OLAN ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ

Bütün imkanları sağladıktan sonra asıl önemli olanın zihinsel dönüşümü değiştirmek olduğunu söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Bilgisayar okur yazarlığını halledemediyseniz, kişi ve kurumların bilinen konvansiyonel elektronik iletişime geçişini sağlayamadıysanız yol olmak kolay olamaz. Bürokraside her şey kağıt üzerinden işlem yapmaya, fiziki olarak vatandaşın devletin görevleri karşısında kendisini anlatmaya dayalı bir anlayışla hizmet veriliyor. Bunun değişmesi kolay olmuyor. Önce mevzuat

engeli ortaya çıkıyor, mevzuat engelini ortadan geçtikten sonra ezberlerin bozulması gerekiyor. Toplumsal bir değişim ve dönüşüm yaşıyoruz. Gelecek için her şeyi feda edelim anlamına gelmiyor. Elektronik ortam sanal ortam asla ve asla sizin değerlerinizden uzaklaşmasını gerektirmiyor. Hem değerleriniz muhafaza edeceğiz hem de geleceğe yönelik olarak açılımınızı yapacağız. Teknolojinin bize sunduğu imkanlardan azami olarak yararlanacağız"

HİZMETE ERİŞİMDEKİ ENGELLERİ ORTADAN KALDIRMAK LAZIM

E-devlet kapısının Türkiye bilgi toplumu dönüşümü projesinin en önemli ilk adımlarından bir tanesi olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi: "Proje kapsamında 116 eylem belirlendi. E-devlet kapısının başlangıçta 22 işlem yapılabiliyorken, şimdi sayı 171'e çıktı. 190 bin kayıtlı ziyaretçimiz var. Bunu daha da geliştirmek için hizmet sayısı ve çeşitliliği artırıp, hizmete erişimdeki engelleri ortadan kaldırmamız ve bürokrasi oluşturmamamız lazım. Vatandaşın hizmete erişimdeki engelleri ortadan

kaldırmak lazım. Gerekli güvenlik önlemleri alınarak, vatandaş her ortamda cep telefonu, bilgisayar ile ofis ve evden 24 saat bu hizmetlere ulaşması lazım. Kurumların da ayrıca bilgi paylaşımı olması lazım. Türkiye bilgi teknolojisinde emin adımlarla ilerlemesi için 2013 yılında 55 milyon vatandaşın, bilgisayar okur yazarı olmasını lazım."

'KANUN MÜSAİT DEĞİL' BAHANESİ

E devlet kanununun Meclis'e sevk edildiğini belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "E-devlet uygulamasının yaygınlaşması için önemli bir adım daha atıldı. Kanun mecliste. Bu yeni e-devlet uygulamalarında yeni bir dönemi, dönüm noktasını getirecek. 33 farklı kanunda değişiklik getiriyor. Evrak ve ıslak imzaya dayalı işlemi sanal ve elektronik ortamda sağlayacak imkan getiriyor. Böylece, 'kanun müsait değil' bahanesinin arkasına kimse sığınamayacak. Hizmet sayısı 2-3'e katlanacak. Onun ardından en

büyük işimiz bilinç oluşturmak. Farkındalık oluşturmak. Hayat tarzımızı değiştirdi. Ama olumsuzlukları da yok mu var. Gerekli tedbirleri almak da önem taşıyor. Ama burada sorun bunun sınırları yok. Yeniden yapılanmaya, siber suçlarla ilgili bir düzenleme yapmamız gerekiyor."

2. ULUSLARARASI E-DEVLET KONFERANSI
2. ULUSLARARASI E-DEVLET KONFERANSI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 12:42:05
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 13:00:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?