21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Eker: Sıkıntının nedeni stokçular

Alanya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, pirinç gibi bazı gıda maddelerindeki fiyat artışını stokçulara mal ederek, "Türkiye'nin ne buğday ne de pirinçle ilgili sorunu var. İkisi içinde yeni üretim sezonuna kadar yurt içinde elimizde yeteri kadar stoğumuz var. Yurt dışındaki artışlar spekülatif maksatlıdır" dedi.

Mehdi Eker, bir gazetecinin "stok mu yapılıyor" sorusuna şöyle cevap verdi: "Maalesef ellerindekini piyasaya vermiyorlar. Bununla ilgili haber yapılıncada panik
havası oluyor. Bunlar doğru değil. İthalat ve ihtiyaca göre hem özel sektör hemde Toprak Mahsulleri tarafından yapılıyor. Endişeye gerek yok."

Bakan Eker, Alanya'da düzenlenen AL-ET Entegre Tesisleri tarafından düzenlenen Besicilik ve Kırmızı Et Sanayii'nin sorunları konulu bir panele katıldı. Panelde bazı konuşmacıların eleştirel yaklaşımlarından rahatsız olan Bakan Mehdi Eker, kürsüye çıkarak rakamlarda yanlışlık yapıldığına dikkat çekti. Eker, Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye'nin karşılaştırılmasını doğru bulmadığını ifade etti. Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin emsal bile edilmemesi gerektiğini söyleyen Eker, "Avrupa Birliği
ülkeleri ile bizim ülkemizin et tüketimi farklı. Biz Akdeniz tipi beslenme yapıyoruz" dedi.

2002 yılında Türkiye'deki tarımsal desteklemenin 1.8 milyar YTL olduğunu anlatan Eker, şöyle konuştu: "Bunun yüzde 85'ini doğrudan gelir desteği oluşturuyordu. Hayvancılığa ise sadece 80 milyon YTL idi. 2007 yılında hayvancılık için tahakkuk eden para ise 1.2 milyar YTL. Bu bizim hayvancılığa verdiğimiz önemi gösteren en bariz göstergedir."

Ülkeye kaçak yoldan et sokulduğu konusunda yapılan eleştirilerede cevap veren Bakan Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Biz kayıt dışılığı kaçakçılık olarak görüyoruz. 1 milyon ton üzerinde et var Türkiye'de. Kayıtlı olanlar ise 420 bin tondan 490 bin tona çıktı. Tamamı bunun kayıtlı değil. Problem bu, maaselef mezbahalarda kesildiği halde kayıtlı olmayan var. Bu bizim sistemimiz içinde işleyip giden bir mekanizma. Bu hayvancılığın sorunundan çok bizim sosya ekonomik yapımızla ilgili bir sorun."
Bakan Eker, konuşmasının ardından gazetecilerin bazı gıda maddelerinde görülen artışla ilgili sorularına cevap verdi. Mehdi Eker, pirinç gibi bazı gıda maddelerindeki fiyat artışını stokçulara mal ederek, "Türkiye'nin ne buğday ne de pirinçle ilgili sorunu var. İkisi içinde yeni üretim sezonuna kadar yurt içinde elimizde yeteri kadar stoğumuz var. Yurt dışındaki artışlar spekülatif maksatlıdır" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de hububat ürünlerinde bazı kişilerin stokçuluk yaparak piyasaya vermediklerini söyledi. Eker, bir gazetecinin "stok mu yapılıyor" sorusuna, "Maalesef ellerindekini piyasaya vermiyorlar. Bununla ilgili haberler yapılıncada panik havası oluyor. Bunlar doğru değil. Yeteri kadar stok var. İthalat ihtiyaca göre hem özel sektör hem de Toprak Mahsulleri tarafından yapılıyor. Endişeye gerek yok" diye karşılık verdi.

.
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2008 Pazar 18:43:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?