21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Ekolojik pazara yoğun ilgi

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği işbirliğiyle, Cam Piramit alanında üç hafta önce açılan Yüzde 100 Ekolojik Pazar’a ilgi, her geçen gün büyüyor.

Antalyalılar, her pazar Ekolojik Pazar’da buluşuyor. Ekmekten yumurtaya, peynirden bala, kozmetikten tekstile, çocuk ve bebek ürünlerinden oyuncağa kadar yüzlerce çeşit var. Üstelik tamamen organik malzemeler kullanılarak sacda pişirilen gözlemeler ile kahvaltı da yapabiliyorsunuz.

Hormondan uzak, tamamen doğal yöntemlerle üretilen ürünlerin satıldığı ekolojik pazarlar yaygınlaşmaya devam ediyor. İstanbul Şişli’de kurulan Ekolojik Pazar sayesinde, doğal ürünleri halkla buluşturmanın ilk adımını atan Türkiye, Antalya’da kurulan ikinci pazar ile, doğadan evimize ulaşan yeni bir kapı açmış oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nin bahçesinde kurulan Yüzde 100 Ekolojik Pazar, 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Pazarda ekmekten yumurtaya, peynirden bala, kozmetikten tekstile, çocuk ve bebek ürünlerinden oyuncağa kadar yüzlerce çeşit ürün yer alıyor.

Türkiye’nin farklı illerinin yanısıra yurtdışından firmaların da yoğun ilgi gösterdiği pazarda şimdilik 80 stant var. Bu stantlarda tüketiciye sunulan ürünlerin hemen yanı başında sadece ekolojik ürünlere verilen özel sertifikalar bulunuyor. Böylece "Acaba satın aldığım ürünler gerçekten doğal mı" diye şüphelenmiyorsunuz. Çünkü bu sertifikayı almak kolay birşey değil ve üretimin her aşamasında pek çok kontrol yapıldıktan sonra üreticiye veriliyor.

EN SIKI MÜŞTERİLER YENİ ANNELER

Pazar müşterilerinin büyük bölümünü yeni anneler oluşturuyor. Kendilerinin değilse bile bebeklerinin hormonsuz, tamamen doğal gıdalarla beslenmesini istiyorlar. Bu annelerden biri olan Binnur Soyseçkin, ekolojik pazar kurulmadan önce organik gıda maddelerine ulaşmakta güçlük çektiğini anlatıyor: "Bir anne olarak çocuğumun hormonsuz gıdalarla beslenmesini istiyorum. Ekolojik pazarlar bu talebimizi karşılayacak düzeyde. Fakat Türkiye’de sadece iki ekolojik pazar olması henüz sorunun aşılamadığını gösteriyor."

Pazarların Türkiye geneline yaygınlaşmasını isteyen sadece tüketiciler değil. Üreticiler de aynı talebi tekrarlıyor. Antalya’da üretim yapan Ersöz Çiftliği’nin sahibi Vehbi Ersöz, ürünlerin halkla buluşturulması için yeterli alanların yaratılmadığını söylüyor ve ekliyor: "Bizim üretimimize sadece doğal demek yetmez. Biz doğallık ve teknolojiyi aynı anda kullanıyoruz. Yani üretimlerimizi kusursuz hale getiriyoruz."

Organik tekstil ürünleri satan Tek Organik isimli İstanbul firmasının temsilcisi Esin Kaygusuz, Antalyalılar’ın ekolojik ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor. Tekstil sektörünün yeni yeni doğal kavramının farkına vardığını belirten Kaygusuz, "Biz sağlığı ön planda tutarak, tamamen organik pamuklu kumaş kullanıyoruz. Renklendirme işlemlerimiz ise yine tamamen doğal olan kök boyasıyla gerçekleştiriliyor" diyor. Organik tekstil ürünleri alerjik cilde sahip kişilere ve bebeklere özellikle tavsiye ediliyor.

Ekolojik pazarda yalnızca Türk firmaları bulunmuyor. Örneğin organik temizlik malzemeleri satan Klar firması Almanya kökenli. Türkiye distribütörü Hamdi Özkaraman, "Doğallık sadece gıdayla sınırlı kalamaz. Biz tüm temizlik ürünlerini doğal yöntemlerle üretip tüketiciye sunuyoruz. Bu sayede hem doğayı hem de insanımızı koruyoruz" diye tanıtıyor markasını. Organik temizlik malzemeleri, organik bitkilerden üretiliyor. Ürünler, optik ağartıcı, fosfat, klor, astar ve renk verici içermiyor.

EKOLOJİK OLANLA OLMAYAN ARASINDA 1-2 YTL FARK VAR

Tamamen doğal yöntemlerle üretilen ürünlerle semt pazarlarında satılan konvansiyonel (yaygın tarım yöntemleri ile üretilen) gıdalar arasında 1 ile 2 YTL fiyat farkı bulunuyor. Üreticiler bu farkın nedenini, özel üretim ve nakliye giderleriyle açıklıyor. Organik üretimin düzenli hale getirilmesiyle bu fiyat farkının tamamen ortadan kalkacağını söylüyorlar.

Her pazar Yüzde 100 Ekolojik Pazar’da satılan ürünlerin bazılarının kilogram fiyatı ise şöyle: Domates 3, biber 5, patlıcan 4, muz 3,5, çilek 5, portakal 2, limon 4, ıspanak 3, 10’lu yumurta 6 YTL.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 01:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?