21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Ekonomik kriz tarıma darbe vurdu!

NTSR Fuar ve Kongre Organizasyonları Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, ekonomik krizin diğer sektörlere olduğu gibi tarıma da büyük darbe vurduğunu söyledi.

NTSR Fuarcılığın organize ettiği 'Growtech Eurasia 8. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı'na sayılı günler kaldı.

NTSR, son dönemde yaşanan ekonomik krizin tarıma etkilerini irdelemek ve alternatif çözümler önerilerini tartışmak için, Antalya Dedeman Otel'de 'Ekonomik Kriz Ortamında Tarım Sektörünün Önlemleri ve Önemi' isimli basın toplantısı düzenledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan NTSR Fuar ve Kongre Organizasyonları Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, ekonomik krizin diğer sektörlere olduğu gibi tarıma da büyük darbe vurduğunu söyledi.

Mali krizin gölgesinde yapılacak olan Growtech Tarım Fuarı'nın, buna rağmen çok başarılı geçeceğini belirten Tığlıoğlu; "2002'den beri her yıl katılımcı sayısında belli bir artış sağlıyoruz. Geçen yıl 349 firma katılmıştı. Bu yıl, ekonomik krize rağmen 272'si yerli, 118'i yabancı; toplam 390 firma katılacak. Her yıl olduğu gibi bu sene de Growtech'ten beklentimiz büyük. Kriz ortamını katılımcı firmalarımız için avantaja çevireceğiz" dedi.

'RASYONELLEŞME SAĞLANMALI'
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Fide Üreticileri Altbirliği Başkanı Dr. Savaş Titiz de Growtech'in, İsrail'de düzenlenen ve bir zamanlar herkesin dört gözle takip ettiği; ancak, son yıllarda popülaritesini kaybeden Agrotech fuarının yerini alabileceğini söyledi. Growtech Tarım Fuarı'na tüm paydaşların sahip çıkması gerektiğini belirten Savaş Titiz, "Ekonomik krizden dolayı tüketicilerin ürüne olan talebi azaldı. Tarım sektörünün ekonomik krizi atlatması için seracılıkta, ekonomik ölçeklerle çalışmaya
başlamamız; yani ekonomik anlamda rasyonelleşmeyi sağlamamız gerekir" diye konuştu.

'TOPLUM SAĞLIKSIZ BESLENİYOR'
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Alpagot ise mali krizin tüketiciye yansıyan boyutunu ele aldı. Kriz ile birlikte tarım girdi maliyetlerinin yükseldiğini üreticinin de aradaki farkı tüketiciye yansıttığını belirten Alpagot, "Ürün fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tüketici daha az ürün satın alarak sağlıksız beslenmeye başlamıştır. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmalıdır" dedi.

'GIDA GÜVENLİĞİ ARTIRILMALI'
Tarımda yaşanan mali krizin ancak üreticinin doğru bilgiye ulaşmasıyla aşılacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ise şöyle konuştu: "Tüketicinin alım gücünün azalması iç piyasada durgunluk yaratıyor. Tarımda hem krizi atlatmak hem de daha ucuza ürün yetiştirmek için gıda güvenliğinin artırılması ve danışmanlık konusunda odamıza yetki verilmesini talep ediyoruz. Bunun dışında girdi maliyetlerini bire bir etkileyen vergi oranlarının da düşürülmesi gerekiyor"

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 21:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?