1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Elma depoda, armut satışta

ELMA DEPODA, ARMUT SATIŞTA

Akdeniz Bölgesi'nin meyve ambarı olarak bilinen Antalya'nın Korkuteli ilçesinde elma bol alıcı yok. Yılbaşından önce elma alan-satan olmadığı ve soğuk hava depolarının ağzına kadar elma dolu olduğu ilçede, elma satışlarının olmaması üreticiyi üzdü.

Geçmiş yıllara oranla daha çok ve kaliteli ürün elde eden üretici ürününe pazar bulma derdine düştü. Sezonun sonu olmasına rağmen çok sayıda üreticinin elması dalında alıcı bekliyor. Fiyatlar 50 ile 60 kuruşa kadar gerilemesine rağmen elmaya alıcı bulunamıyor. Elma soğuk hava deposunda beklerken, armut pazarında hareketlilik başladı. İlçede hizmet veren soğuk hava depolarında yüzde 90 doluluk oranı yaşanırken, armut piyasasında bayram öncesi hareketlilik yaşanıyor. Soğuk hava depolarından armutlarını

çıkaran ve dış ülkelere sevk etmek için işlemlere başlayan üreticiler, fiyatlardan memnun görünüyor. Korkuteli'nde üretilen Ankara armudu soğuk hava deposundan çıkartılarak gerekli işlemelerin ardından yurtdışına gönderiliyor. Ürdün başta olmak üzere Romanya ve Kıbrıs'a ihraç edilen armut yöre üreticilerinin ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.

Soğuk hava depolarına koyarak sezonun açılmasını bekleyen üretici, "Kötü bir sezon yaşıyoruz. Ürün bol ve kaliteli, fakat alıcı yok. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Meyve suyu fabrikaları da elma almıyor" dedi.

Elma ürecisi Murat Özdemir, "İlçede bu yıl birçok üretici, ürünlerini dalında bıraktı. Fiyatlar ise maliyeti bile kurtarmayacak ölçüde. Birinci sınıf elma 60 kuruş fiyatla satılıyor. Bu fiyat üreticiyi zor durumda bırakacak. Hasat mevsiminde hava depolarına konulan Ankara armudu artık dış pazarda tüketiliyor. Soğuk hava depolarında bekleyen elmalar için yurt dışından gelen istek üzerine harekete geçen Korkutelili üreticiler bir kilo Ankara armudunu 90 kuruş ile 1.50 TL'den satmaya başladı. İlçeden direkt

olarak başta Romanya olmak üzere Ürdün ve Kuzey Kıbrıs'a armut gönderiyoruz. Şu an elma depoda alıcı beklerken armut piyasası canlandı. Ankara armudu için Ankara'dan sonra en uygun iklime sahip Korkuteli ilçesi üreticileri bu ihracattan çok memnun" diye konuştu.

ELMA DEPODA, ARMUT SATIŞTA
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2009 Pazar 13:45:01
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 08:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?