7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Elma üreticisinin yüzü gülüyor

Akdeniz Bölgesi'nin meyve ambarı olan Korkuteli ilçesinde rekolteden memnun olan elma üreticisi keyifli bir hasat dönemi yaşıyor.

Dünyayı etkileyen küresel ısınmanın hububatta olduğu gibi meyvede de verim kayıplarına sebep olduğu, fakat Korkuteli elma üreticisinin bilinçli çalışması nedeniyle üretimde bir kayıp yaşanmadığı belirtiliyor.


Hasat mevsimi ile birlikte tonlarca elmayı toplamaya başlayan yetiştiriciler ürünlerini yükledikleri traktör ve kamyonlarla hal ve meyve suyu fabrikalarına gönderiyor. Bir yıl boyunca emek harcadıkları elma ağaçlarından elde edilen verim sayesinde kazançlarının da iyi olacağını düşündüklerini söyleyen bir yetiştirici, "Türkiye'nin her yerinden Korkuteli ilçesine elma tüccarları gelerek elma ihracatı yapıyorlar. Sert ve sulu olmasından dolayı pazarlardan ve meyve suyu üretimi yapan fabrikalardan talep geliyor. Bu yıl ağaçlardan beklediğimizin çok üzerinde mahsul aldık. Elmaya talep olunca ürün elimizde kalmadı. Daha şimdiden tüm mahsul satıldı. Birçok çiftçi soğuk hava depolarına koyarak elma piyasasının biraz daha canlanmasını bekliyor. Uzun yıllardan bu yana ilk defa elmadan yüzümüz bu denli güldü. Umut ediyoruz ki vatandaşlarımızda bu yıl elmayı hem bol hem de ucuza yiyecekler" dedi.


Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin de, bu sene rekolte ve kalitenin tam istedikleri gibi olduğunu belirterek "Tüm dünyada meyve rekoltesinde bir düşüş var. Bu da bizim satışlarımızı olumlu etkiledi. Korkuteli ilçesinde elmacılık ciddi anlamda profesyonel yapılıyor. Üretici bahçe bakımını, gübreleme ve sulamasını en son teknikle yapıyor. Bu yüzden küresel ısınmadan fazla etkilenmedik. Elmalar toplanıp, sınıflandırılarak kasalarla soğuk hava depolarına konuluyor. Şu an tek sıkıntı elmasını satan üreticinin parasını zamanında alıp alamayacağı. Çünkü ürünün tamamını peşin satma şansı yok" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 11:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?