21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Emniyet'ten sürücülere lastik uyarısı

Antalya'nın Korkuteli İlçe Emniyet Müdürlüğü, yaz aylarında yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle sürücüleri araç lastikleri konusunda uyardı. 

Korkuteli İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, sürücülerin güvenli sürüş için araç lastikleriyle ilgili kurallara uymalarını istedi. Trafikte araç lastiklerinin büyük önem taşıdığını belirten yetkililer, "Yol kaplamasının türü ve yolun durumu ne olursa olsun, lastiğin görevi güvenli şekilde yol tutuşu sağlamaktır. Lastikte güven ve konforun yanında başka özelikler de aranır. İyi bir lastiğin daha az titreşim ve gürültü yapması, düşük yuvarlanma direncine sahip olması, dolayısıyla daha az yakıt tüketmesi planlanmaktadır. Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayacak hasarlara, düzensiz ve erken aşınmasına sebep olur. Hava basıncı, lastik soğukken belirlenen hava basıncı değerlerine uymalıdır" dedi. 

Lastiğin diş derinliğinin de önemini vurgulayan yetkililer, "Sırt bölgesi lastiğin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Lastiğin üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz hale gelir. Diş derinliğinin 1.6 milimetreden az olması, can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli olduğu gibi kural olarak da yasaktır. Bu kurala uymayanlar Karayolları Kanunu'nun 30/1-a maddesi gereğince (lastikleri noksan teknik şartlara aykırı araç kullanmak) cezalandırılırlar. Doğru lastiği seçmek gerekir. Kullanılacak zemine göre üretilen lastikler farklı teknolojik yapıya sahiptir. Sürekli asfalt yolda kullanılan lastiklerin taban ve yanaklarında batık, kesik ve kopmaya karşı direnç azdır. Hem asfalt hem de bozuk zeminde kullanılan nispeten sürate dayanıklı olan yol içi ve yol dışı diye adlandırılan lastikler daha elverişlidir" ifadelerini kullandı. 

Korkuteli İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından lastik kullanımında şu kurallara uyulması istendi:
"Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapılmamalı. Sert fren ve patinaj yapmaktan kaçınılmalıdır, aksi halde aracınızın lastikleri aşınacaktır. Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının, lastiğinizin kortları hasar görür. Aracınızı kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin. Kaldırımlara park etmekten kaçının. Sıcak havalarda ve ağır yükle sürat yapmayın, lastiğinizin ömrü kısalacaktır. Dengesiz yük dağılımı bazı lastiklerin üzerine fazla yük binmesine ve hızlı aşınmaya sebep olabilir. Rot ve balans ayarsızlığı lastiklerde düzensizlik ve erken aşınmaya yol açar. Lastik ve jant ebatlarının birbirlerine uygun olmalarına dikkat edin. 5 yılı geçen dış ve iç lastiklerin dikkatle kullanılması gerekmektedir. Lastiklerin üzerinde çatlaklar oluşmuşsa bu tür lastikler kullanılmamalıdır. Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam etmeyin. Supaplar temiz ve kapaklı olmalıdır."
İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2006 Cuma 14:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?