21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

En iyi 10 Türk filmi Altın Portakal'da

Ankara Sinema Derneği’nin yaptığı anket sonucu belirlenen "Anayurt Oteli", "Masumiyet", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Umut", "Muhsin Bey", "Gelin", "Yol", "Sürü", "Uzak" ve "Susuz Yaz" adlı en iyi 10 Türk filmi, Altın Portakal Film Festivali’nin ’Özel Gösterim’ bölümünde, halka ücretsiz olarak gösterilecek.

Türkiye’de, 1914 yılından günümüze kadar 6 bin 58 uzun metrajlı film yapıldı. Bu filmlerden 4 bin 425’i, 1960-86 yılları arasında çekildi. Bu yıllar arasında çekilen ve halk tarafından en iyi seçilen 10 film, festivalde halka ücretsiz olarak gösterilecek. Filmlerden "Anayurt Oteli", Anadolu’da küçük bir kasabada otel işleten tuhaf bir kişinin, otelde bir gece kalıp ayrılan gizemli bir kadını beklemesini anlatıyor. "Masumiyet"te üç mutsuz kişinin trajedisi, Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz’ın yönettiği, başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın paylaştığı "Selvi Boylum Al Yazmalım"da ise bir Anadolu kasabasında geçen büyük bir aşk öyküsü anlatılıyor.

Yılmaz Güney’in "Umut", "Yol" ve "Sürü" adlı filmleri de seçilen en iyi 10 film arasında yer alıyor. Usta oyuncu Şener Şen’in prensiplerinden hiçbir zaman taviz vermeyen bir müzik organizatörünü canlandırdığı "Muhsin Bey" yine en iyi 10 film arasında yer alarak, festivalde gösterim hakkı kazandı. Hülya Koçyiğit’in başrolünü oynadığı, Anadolu’dan İstanbul’a gelen bir ailenin yaşam mücadelesinin anlatıldığı "Gelin" ve yine Anadolu’daki insanların dramının anlatıldığı, 1964 Berlin Film Festivali’nde aldığı Altın Ayı ödülüyle Türk sinemasına ilk uluslararası başarıyı getiren "Susuz Yaz" da festival kapsamında gösterilecek filmler arasında. Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve iki erkek oyuncunun En İyi Erkek Oyuncu Ödülü aldığı "Uzak" adlı, Nuri Bilge Ceylan imzası taşıyan film en iyi 10 film arasında yer alıyor. "Uzak", büyük kentlerde yaşayan insanların yalnızlığını ve iletişimsizliğini anlatıyor.

iha-antalya
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 13:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?