21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Engelli tedavisinde yunuslu terepi müzik ile birleşti

Günde 8 engelli çocuğun terapisinin yapıldığı merkezde, hastalığın türüne göre müzik ise müzik terapisti Oruç Güvenç ve eşi Azize Güvenç tarafından çalınıyor. Bir görevli ile birlikte havuza giren engelli çocuklar, canlı müzik eşliğinde yunuslarla yüzüp, onları seviyor. Yaklaşık yarım saat süren terapide, yunuslar engelli çocukların yanında dakikalarca kıpırdamadan duruyor. Terapi sırasında hastalığın türüne göre de farklı makamlarda müzik uygulaması yapılıyor. Nihavent makamı kasları etkileyip barış duygusu verirken, Hüseyni makamı, güzellik, iyilik, sessizlik ve rahatlığa sebep oluyor. Ayrıca mide hararetini giderici özelliğe sahip olan Hüseyni makamı, hastanın kendine güven ve rahatlık duymasına sebep oluyor.

Dolphinland Gösteri Merkezi’nde engelli çocuklara terapi yapan yunuslara, Türk müziği ile yardımcı olunuyor. Yunusların terapisi sırasında, Türk müziği çalınarak, engelli çocukların kendilerini daha rahat hissetmeleri sağlanıyor. Türk müziği, yunusları da olumlu yönde etkiliyor.Yunuslar, müziği duyunca özel bir ses çıkartıp, kanatları ile müziğe eşlik ediyor, yüzgeçleri ile tempo tutuyor.

Antalya Ruhbilim Okulu’nda 1989’dan bu yana çalışmalar yapan terapist Dr. Murat Kemaloğlu, son günlerde yunus terapilerinde Türk müziği de kullandıklarını belirtti. Türk müziğinin engelli çocukların tedaviye cevap vermesini hızlandırdığını söyleyen Dr. Muratoğlu, "Müzikle terapi, çok eski bir Türk geleneği. Müzik, çocukların kendini olan güvenini arttırıyor. Ayrıca şefkat ve merhamet duygusu kazandırıyor. Ama bu gelişmeler minik adımlar şeklinde oluyor. Bunun etkileri, hiç gülmeyen bir çocuğun gülmesi, felçli olan bir çocuğun küçük hareketler yapması gibi gözleniyor. Türk müziği, yunusları da etkiliyor. Müziği duyan yunuslar, engelli çocuklara daha yakın davranıyorlar. Kanatları ile suya vurup tempo tutuyorlar" şeklinde konuştu.
Yunusların terapisine Türk müziği çalarak yardımcı olan Oruç Güvenç ise, müzikle terapinin insanın duygularına yön verdiğini söyledi. Güvenç, "Müzik, engelli çocukların kendine güven duygusunu arttırıyor ve çevreleri ile ilişkilerini güçlendiriyor. Yaptığımız müzikte Türk ezgilerinin yanında Uzakdoğu ritimlerini de kullanıyoruz. Değişik makamların, değişik etkileri var. Örneğin Nihavent makamı kasları etkiler, barış duygusu, Hüseyni makamı da güzellik, iyilik, sessizlik ve rahatlık verir, mide hararetini giderir. Kendine güven ve rahatlık hissi verir. Otistik ve spastik hastalarda etkili olur" şeklinde konuştu.

iha-antalya
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2004 Cumartesi 14:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?