21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Erdoğan: Antalya model olmalı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Havalimanı Dış Hatlar 2. Terminali ile Biyolojik Arıtma Tesisi’nin açılışları ve Adliye kavşağının temel atma törenine katılmak üzere kente geldi.

Biyolojik Arıtma Tesisi’nin Hurma mevkiindeki açılış törenine Başbakan Erdoğan ile birlikte gelen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve AK Parti’li milletvekilleri katıldı. Başbakan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "Yeşili egemen kılmaya, denizlerimizi korumaya, atık suları mevcut haliyle denizlere, derelere ve ırmaklara vermemeye gayret etmeliyiz. Bu konuyu yerel yönetimler maalesef bugüne kadar ciddi anlamda ele almadı, şimdi bunun bedelini ödüyoruz. Denizlerimizin kirlendiğini görüyoruz. Onun için de buna yönelik adımları süratle atmak zorundayız" dedi.

İstanbul’da belediye başkanlığı yaptığı dönemde olmaz denilen işleri başardıklarına atıfta bulunan Başbakan Erdoğan, "Bunlardan biri Haliç’in temizlenmesiydi. Biz Haliç’in içindeki çamurun çıkartılabileceğini, buraya vereceğimiz oksijenle farklı bir Haliç meydana getirebileceğimizi söyledik. Haliç’ten 4.5 milyon metreküp çamur çıkardık, Haliç’e atık su girmeyecek dedik. Haliç’te balık avlanır hale geldi. Demek ki yapılınca oluyormuş" diye konuştu. Arıtma tesisi alanındaki havuzu gösteren Erdoğan, "Haliç’teki su, işte şu havuzda gördüğünüz arıtılmış sudan farksızdır" dedi.

ANTALYA’YA 7 TRİLYONLUK BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Biyolojik Arıtma Tesisi’nin 7 trilyona mal olduğunu belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya’mızın model olması lazım. Buraya gelenler akan derelerdeki pırıl pırıl suyu, caddeleri, bugünkü gibi, tertemiz olan bir Antalya görmeli. Medeniyetimizin geleneği temizliktir. Temizlik imandandır diyen bir medeniyetin evlatlarıyız. Bunlar hep unutuldu, bu kültür terk edildi. Ama şimdi belediyelerimiz baş aktör olarak bu çalışmayı başlatıyor. Şimdi çevrecilik adına sembol bir adım atılıyor. 6 ay gibi kısa bir sürede 7 trilyonla arıtma tesisinin 2. kısmı bitirildi. Buraya gelirken kolektörleri gördük. Bu kolektörlerle atık su arıtılacak. Nasıl bu atık suları arıtıyorsak, katı atıklardan da Antalya’mızı kurtarmamız gerekiyor. Manavgat katı atıklarla kirletildi. Bugüne kadar gelen yönetimler modern değil miydi? Neden bu ihaneti ülkeme yaptılar, soruyorum sizlere. Bazen güceniyorlar, ’neden sormayayım, içim sızlıyor’. Katı atıkların arıtılmasıyla kompos gübre elde edeceğiz, enerji üreteceğiz. Bugün 11 ayda bitirilen 2. terminalin açılışını yapmaya geldik. Bunlar konuşulur, bunlar yapılır. Yeter ki sizin bu noktada aşkınız, sevdanız olsun. Daha sonra Kumluca’da 200 yataklı hastanenin açılışını yapacağız."

"2006 SONUNA KADAR ÇÖPLER DENİZ, GÖL VE ORMANLARA BIRAKILMAYACAK"

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de açılışta yaptığı konuşmada, "Çevreye yatırım; insana yapılan yatırımdır. Ülkemizdeki atık suların yüzde 70’i denizlere, göl ve akarsulara bırakılıyor, Akdeniz’in ülkenin turizminde bu kadar büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın. 5 yıldızlı otellerin yakınında çöp depoları görüyoruz. Çevre Kanunu’nu ülkemizin çevre sorunlarına çözüm getirmesi için komisyonlardan geçirdik. İnşallah genel kuruldan kısa zamanda geçireceğiz. Ülkemizin 81 ilinde alt yapıyla alakalı projelerimizin fizibiliteleri bitiriliyor. 2006 sonunda 81 ilimizin hiçbirinde çöpler ne denize ne göllere ne de ormanların içine terk edilecek. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi bertaraf edilecek. Kanalizasyona, arıtma tesisine yapılan yatırım sağlık harcamalarını da önemli ölçüde aşağıya çekecektir. Çünkü hastanelerde şifa bekleyen insanlarımızın hastalıklarının sebebi ya sulara karışan kanalizasyonlar ya da ormanların içine bırakılan çöplerdir. Bu konuda hükümetimizin yaptığı çalışmalar en kısa sürede başarıya ulaşacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan beraberindeki bakanlar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte butona basarak tesisin açılışını yaptı. Erdoğan aynı zamanda, Adliye kavşağı temel atma törenini barkovizyon aracılığıyla gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan tesiste incelemede bulunduktan sonra beraberindeki heyetle birlikte Dış Hatlar 2. Terminali’nin açılış törenine katılmak üzere Antalya Havalimanı’na hareket etti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 15:34:16
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 17:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?