7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Erkek nesli tehlikede

Antalya'da düzenlenen Türk Alman Jinekoloji Derneği Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Cihat Ünlü önümüzdeki yıllarda erkekler için tehlike çanlarının çaldığını söyledi. 

Türk Alman Jinekoloji Derneği tarafından Beldibi Sungate Otel'de düzenlenen 7'inci Türk Alman Jinekoloji Kongresi'nde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Cihat Ünlü, 50 yıl öncesine kadar 250 milyon olan bir erkeğin sperm sayısının 20 milyona kadar düştüğünü söyledi. Erkekler için önümüzdeki yıllarda tehlike çanlarının çalacağını öne süren Ünlü, "Erkeğin sperm sayısının düşmesinde çevre kirliliği, stres, tarım ve veteriner hekimliğinde hormonların düzensiz kullanımının büyük etkisi var. Özellikle erkeklerin yoğun iş hayatı nedeniyle yaşadıkları stres sperm sayısını olumsuz yönde etkiliyor. 50 yıl öncesine kadar insanların sosyal hayatta etkin değildi. Teknoloji geliştikçe insanların sorunlarının da artması nedeniyle özellikle erkekler daha fazla stres yaşıyorlar" dedi. 

Erkek cinsiyetini belirleyen Y kromozomunda giderek küçüldüğünü de söyleyen Ünlü, "300 yıl öncesine göre Y kromozomu önemli derecede küçüldü. Bazı spekülatif düşüncelere göre 50 milyon yıl sonra Y kromozomu diye bir şey kalmayacak, erkek nesli tükenecek belki de. Negatif yönde bir gidiş var'' diye konuştu. 

Kadınlarını kariyerlerine önem vermesi nedeniyle de doğurganlığın giderek azaldığını belirten Ünlü, "Kadınlar gebe kalmayı ikinci plana atıyor. Geniş ailenin yerini çekirdek aileye bırakması da doğurganlığı azaltıyor. Doğurganlığın ötelenmesinin getirdiği en büyük sorun hamile kalmanın güçleşmesi. Kariyer nedeniyle geç çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar 35'inde evlenip 40'ına doğru çocuk sahibi olmaya karar veriyor. Bu durumda bazılarının gebe kalması mümkün olmuyor. Bu yüzden kadınlar çocuk doğurma yıllarını ertelememeli" şeklinde konuştu. Türkiye'de evli çiftlerin yüzde 14'ünün istedikleri halde çocuk sahibi olamadıklarını belirten Ünlü, "Kısırlık tedavisinde ilaç, mikroenjeksiyon, kök hücreden sperm elde etme gibi önemli gelişmeler var. Bu gelişmeler tedavi için umut veriyor" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 10:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?