7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

'Eşler birlikte duş yapsın!'

Alanyayla Çevre Derneği (YAYÇED) Başkanı Emine Eker, yaşanabilecek su sıkıntısına karşı eşlere birlikte duş yapma çağrısında bulunarak, "Ayrı ayrı banyo yapacağınıza aynı anda duşa girerek su sarfiyatında bulunabilirsiniz. 

Tek kişi yerine eşler birlikte duş altına girmeli" dedi. 

YAYÇED, "S.O.S. Susuz Yaz" başlıklı bir uyarı mesajı yayınladı. YAYÇED Başkanı Emine Eker mesajda, küresel iklim değişikliği eşiğinde yaşanabilecek su sıkıntısına karşı ilginç önerilerde bulundu. 

Eşlerin ayrı ayrı banyo yapmaları halinde su israfı olacağını belirten Eker, "Eşler banyo yerine duş alsınlar. Ancak tek girmek yerine birlikte duşa girsinler. Böylece hem zamandan tasarruf hem de sudan tasarruf olacaktır" dedi. YAYÇED'in susuzluğu karşı diğer önerileri ise şöyle: 

"- Banyo biçimini ve süresini duşa çevirin.
- Tek kişi yerine eşler birlikte duş altına girsin.
- Diş fırçalarken, sakal tıraşı olurken su boşa akıtılmasın.
- Tuvalet sifonunu her çekişte fazladan akan suyu azaltmak için rezervuarın içine 1.5 litrelik dolu bir pet şişe yatırın.
- Güneş altında asla bahçe sulamayın.
- Hortumla otomobil yıkama hobinizi terk edin.
- Belediyeler motorize ekiplerle su kaçıran tesisatları için evlere ücretsiz alo servis hizmeti düzenlemeli.
- Kirli tabaklar, bulaşık makinesinin tam dolum kapasitesince ve ön yıkamasız yerleştirilmeli.
- Sebze gibi sık sulama isteyen mevsimlik çiçekler belediyelerce dikilmemeli. Susuzluğa dayanıklı bitki türleri listesi derneğimizden talep edilebilir.
- Dimçayı Barajı'nı bir çare gibi beklemeyip, belli başlı derelerimiz üzerinde göletler oluşturulmalı.
- Vahşi sulama biçimi olan salma sulama yerine damlama sulama sistemine geçilmeli.
- Kentimizi, beldelerimizi bizlerle birlikte paylaşan sokak hayvanları ve kuşlar için sabit su çanakları yapılmalı.
- Tüketilen her boyuttaki pet şişeye su doldurularak rezerve su kaynağı depolanmalı.
- Halk ve müşteriler, plaj duşlarından günde bir kez yararlandırılmalı, uyarıcı yazılar ile duşta kısa süreli kalınması da belirtilmeli.
- Bahçe düzenlemelerinde çim alan oluşturmaktan kaçının, çim düzenli ve çok sulama gerektirir.
- Suyun doğru kullanımı için çocuklar evde ebeveynlerince, öğrenciler de okullarda öğretmenlerince eğitilmeli, camilerden de kitlelere su tasarrufu çağrıları yapılmalı.
- Yeraltı sularının uygunsuz ve aşırı kullanımına yönelik olarak Sulama Birliği sınırlamalar getirmeli, gerekirse kapatma yoluna da gitmeli.
- Kuraklık kıyametin ta kendisi; ilk alametlerinin Konya'da baş gösterecek olması dikkate alınmalı. Bilimsel raporlar göz ardı edilmemeli, atalarımızın 'Suda biten suda yiter', 'Tarlada balık tutulmaz' ve 'Suyu bardakta gemiyi duvarda seyretmeli' sözlerinin derin anlamlar taşıdığı hatırlanmalı.
- Unutmayın 'Tavuk bile su içerken göğe bakar' sözü, suyu israf etmekten ötürü Allah'tan korkun anlamına gelen bir kutsal ekoloji uygulamasıdır."
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 14:44:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?