16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Esnafa kredi yolu tıkandı

BUCAK ESNAFA KREDİ YOLU TIKANDI

Muratpaşa Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Turgut Bucak, toplumsal sorun haline gelen kredi kartı borçları nedeniyle esnafın kredi almak kefil bulamadığını söyledi.

Muratpaşa Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Turgut Bucak, bir an önce tedbir alınmazsa piyasada küçük esnaf kalmayacağını iddia etti. Eskiden esnafın yatırım yaparken veya işini büyütürken kredi kullandığına dikkat çeken Bucak, “Ancak gelinen noktada esnaf günü kurtarmak için kredi kullanıyor. Örneğin iki- üç ay kirasını ödeyemiyor, ‘birikmesin’ diyerek kredi yoluyla kapatmaya çalışıyor. Kirayı ödeyemiyorsa zaten kazanmıyor demektir” dedi.

Her dönemde çekilen kredilerin geri ödemesinde sorun yaşandığına vurgu yapan Başkan Bucak, gelinen noktada tablonun hiçte iç açıcı olmadığını belirterek şöyle devam etti; “Geri dönüşlerde tabii ki sorun yaşandı. Ancak bugünkü noktada artık tıkanmıştır. Ülke genelinde birçok kooperatif geri dönüşlerin olmaması nedeniyle kapanmıştır. Şu anda verilen kredinin yüzde 40’nı geri alamayan kooperatifler var. Bu gidişe dur denmesi gerekiyor.”

Eskiden esnafın küçük miktardaki krediyi rahat kullandığını, büyük miktarlı kredilerde ise birbirine kefil olarak çok kolay sorunu çözdüğünü de belirten Başkan Turgut Bucak, “Şimdi durum değişti. Esnafın tamamı sorunlu. Ya kredi borcu, ya kredi kartı borcu ya da kefilliği var. Ev hanımlarına bile kredi kartı verilip borçlandırılınca kefil bile bulunamaz oldu” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2010 Perşembe 11:37:00
Güncelleme :27 Mayıs 2010 Perşembe 11:50:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?