7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Eşten hayat kurtaran öpücük

İstanbul'da restoran işleten ve 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken Seydihan Güven, 8 yıl önce aşık olarak evlendiği Arnavut eşi Monica Güven'den aldığı böbrek ile hayata yeniden döndü.

İstanbul'da restoran işletmeciliği yapan 41 yaşındaki Seydihan Güven tatil için gittiği Arnavutluk'ta yemek yerken bir arkadaşları aracılığıyla 30 yaşındaki Monica ile tanıştı. İlk görüşte birbirlerine aşık olan Adıyamanlı Seydihan Güven ile Arnavut Monica tanıştıklarının 2 gününde nişanlandılar. Birbirlerine aşık olan çift yaklaşık 1 ay sonrada Adıyaman'da yapılan düğün töreni ile dünya evine girdiler.

Eşi Monica evlendikten sonra restoranlarını satarak hayvancılığa başlayan Seydihan Güven yaklaşık 5 yıl önce böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmeye başladı. Bu sırada Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek nakil için tahlil yaptıran Seydihan Güven'e Arnavut eşi Monica'nın böbreğinin yüzde 95 uyumlu olduğu tespit edildi. Doktor Alihan Gürkan yönetimindeki ekip tarafından yapılan ameliyat ile Arnavut eşinden böbreğini alarak yeniden hayata dönen Seydihan Güven, "8 kardeşim ve 1 babam var. Onlar bile bana böbreklerini vermediler. Babam böbreğini vermedi ancak 5 ay sonra hayatını kaybetti. Arnavut eşim ile birbirimizi çok sevdik. Benim tüm karşı çıkmalarıma rağmen bana böbreğini gözünü bile kırpmadan verdi. Onunla mutlu bir hayat yaşayacağım için çok sevinçliyim. Kendisine çok teşekkür ederim" dedi.

Eşini çok sevdiği için hiç çekinmeden böbreğini verdiğini söyleyen Arnavut Monica ise, "Eşimle birlikte Türkiye'ye geldim. Eşimin restoranında garsonluk yaptım.Hatta eşimin sahip olduğu besi çiftliğinde inekleri bile sağdım. Eşimin böbrek hastası olduğunu öğrenince hiç çekinmeden böbreğimi vermeyi teklif ettim. O bir süre kabul etmedi. Ancak başka bir seçenek kalmayınca böbreğim eşime nakledildi. Onun için 2 böbreğimi bile verebilirim. Yeter ki eşim yaşasın" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Alihan Gürkan ise, insanların böbrek bağışı konusunda yeterli duyarlılığı göstermeleri gerektiğini hatırlatarak, "Türkiye'de böbrek bağışı konusunda eşler oldukça duyarlı. Arnavut bir bayanın Türk eşine böbreğini vermesi gerçek fedakarlığın bir göstergesidir. Ameliyatları oldukça başarılı geçti. Sağlık durumları çok iyi. Türkiye'de sadece benim ve ekibimin yaptığı Retroperitonoskopik ameliyatı ile böbreği naklettik. Yani vücutta sadece 5 santimlik bir bölümü keserek böbreğin iç karın zarına girilmeden tüpler yardımıyla çıkmaya hazır hale getirdik. Bu işlemden sonra normal kesi yerinden değil de kasıktan 5 santimlik bir kesik ile böbreği çıkarıp naklettik. Dünyada da seçkin böbrek nakli merkezlerinde yapılan bu yöntem nakil için en iyi yöntemdir" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2007 Cumartesi 11:42:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?