1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Festival halkın festivali olacak'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin son hazırlıklarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Başkan Akaydın, "Festivalde kırmızı halı da olacak, taşlı topraklı okul bahçesi de" diyerek festivalin halkın festivali olacağını söyledi.

Dedeman Otel'de çok sayıda basın mensubunun ve festival komitesinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Mustafa Akaydın, görkemli salonların ışıltısının ve siyah beyaz filmlerin nostaljik yolculuğunun bu yıl Antalya'da buluşacağını belirterek "Antalya bir taraftan Yeşilçam'ın emektar sanatçılarına kucak açarken, diğer taraftan da Türk Sineması'nda yeni bir kuşağın temsilcileri, çağdaş sinemacıları ağırlayacak. Altın Portakal'da bir taraftan 1960'lı yıllara yolculuk yaparken diğer taraftan sanatsal ve teknolojik açıdan sınırları zorlayan en yeni dünya yapımlarını birlikte izleyeceğiz" dedi.

46 yıl önce Antalya Belediyesinin ev sahipliğinde başlayan Altınportakal'ın bir bayrak yarışı çizgisinde bugüne kadar ulaştığını hatırlatan Akaydın, 46 yıl önce ülkeye böylesine bir sanatsal etkinliği kazandıran dönemin belediye başkanı Dr. Avni Tolunay ve yakın dostu Behlül Dal'a teşekkür etti.

Akaydın, ben bilirim duygusuna hiç kapılmadan, ben yerine her zaman biz diyerek katılımcı bir anlayışla 90 günde belki de bir dünya rekoru kırarak Türkiye'nin en zengin festival programına imza attıklarını söyledi.

İYİ FESTİVAL ÇOK PARA HARCAMAK DEMEK DEĞİLDİR

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, festival iskeletini "küresel düşün, yerel uygula" prensibi üstüne kurduklarını hatırlattı. Akaydın, dünya sinemasının teknolojik olarak geldiği son nokta olan HD Digital film gösterimlerine de imza atacak olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Çok borç almanın iyi belediyecilik yapmak demek olmadığı gibi çok para savurmanın da iyi festival yapmak anlamına gelmediğini anlatan Akaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz bu ülkenin, bu kentin parasını harcadığımızın bilinciyle kılı kırk yararak çok daha zengin bir festival yapılabileceğinin gururunu yaşıyoruz. Festivaller sanatların bayramıdır. Bayramlar da halkla olur. Dar kalıba, sınırlı coğrafyaya sıkışmış organizasyonlar festival değil elitlerin tatmin arenasıdır."

Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) Genel sanat Yönetmeni Vecdi Sayar ise festival jürisi ve gelecek sanatçılarla ilgili bilgi verdi. Uluslararası yarışmanın jüri başkanının Polonyalı ünlü yönetmen Kryztstof Zanussi olduğunu ifade eden Sayar, jürinin diğer üyelerini Macar sinemasının usta yönetmeni Karoly Makk, Amerikalı festival yönetmeni Stephen Ashton, Yönetmen Canan Gerede ve oyuncu Pelin Batu olarak açıkladı.

Sayar, 17 Ekim tarihindeki kapanış töreninde kararlarını açıklayacak olan jürinin Uluslararası Yarışma bölümünde seçilen 12 film arasında bir değerlendirme yaparak en iyi film ve yönetmeni belirleyeceklerini söyledi. Vecdi Sayar, Antalya'ya yurt dışından gelecek jüri üyeleri ve onur konuklarının yanı sıra Avrupa'nın farklı köşelerinden elliyi aşkın sanatçının da Antalya'da ağırlanacağını hatırlattı.

Vecdi Sayar'ın verdiği bilgiye göre, "Uluslararası yarışma filmlerinden English Strwberries'in yapımcısı Pavel Melounek, başrol oyuncularından Marie Stipkova, The Other Bank'ın yönetmeni Geodrge Oashwilli, Ambulance'nın yapımcısı Lilette Botassi, Operation Danube'nin yapımcısı Wlodzimierz Niderhaus, senaryo yazarı Jacek Kondracki, Border'in görüntü yönetmeni Vrez Petrosyan, Paper soldiers'in başrol oyuncusu Merab Ninidze, sinemanın müziği, müziğin sineması içinde gösterimi yapılacak olan Per Sofia filminin yönetmeni Ilaria Paganelli, filmin başrol oyuncularından Carina Wachsmann ve Stephanie Capetanides Antalya'ya gelmesi kesinleşen sanatçılar arasında yer alıyor.

Konuşmaların ardından Festival Koordinatörü Göksel Kumsal, festivalin programı hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 17:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?