22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Festivaller 4. yüzyıla dayanıyor

MEYVE FESTİVALLERİ 4. YÜZYILA DAYANIYOR

Akdeniz Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Nuray Gökalp, Antalya'da bulunan bir yazıta göre günümüzde belediyeler tarafından yapılan meyve-sebze festivallerinin 4'üncü yüzyıla dayandığının ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de birçok belediyenin yaptığı nar, kiraz, üzüm, kayısı, şeftali, elma gibi meyve ve sebze festivallerinin yüzyıllar öncesine dayandığı ortaya çıktı. Kitabelerle ilgili araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuray Gökalp, Antalya'da bulunan bir yazıttaki bilgilere göre M.S. 4. yüzyılda, günümüzde pazarlarda satılan hünnap için festival düzenlendiğinin ortaya çıktığını söyledi. Yazıttaki bilgilere ve yaptığı

araştırmalara göre o dönemdeki meyve festivallerinin 10 gün sürdüğünü belirten Gökalp, "Antik dönemlerde meyve festivali düzenlendiğine dair ilk kez bir bilgiye ulaştık. Yazıttan anlaşıldığına göre Antalya bölgesinde o dönemde çok yetişen hünnap için 10 gün süren bir festival düzenleniyordu. Festivallerde, spor müsabakaları, bilgi yarışmaları yapılıyor ve şiirler okunuyordu. Yazıttan ayrıca hünnaba o dönemde kentin yöneticisi Zizyphos'un adının verildiği anlaşılıyor" dedi.

Gökalp, hünnapın içerisindeki yüksek C vitamini nedeniyle o dönemde tıbbi amaçla da kullanılıyor olabileceğini dile getirdi.

 

'HÜNNAP, HZ. İSA'NIN BAŞINDAKİ BİTKİDİR'

Hz. İsa'nın başına geçirilen tacın o dönem adına festivaller yapılan hünnap bitkisinden yapıldığını öne süren Gökalp, "Hz. İsa'nın başına geçirilen tacın, dikenli hünnap dallarından yapıldığı birçok dini kitapta yazılır. Antik yazarlar, yaklaşık 4 bin yıldır yetiştirildiği tahmin edilen hünnaptan bu şekilde bahsediyor" diye konuştu.

Yaptığı araştırmaya göre hünnap çiçeklerinin anavatanının Suriye olduğunu belirten Gökalp, "Görünüş açısından iğde ve hurma arası bir meyve. Dışı ince bir kabuğa sahip. 4 bin seneden beri Kuzey Çin'de yetiştirildiği ve 'Çin Hurması' olarak adlandırıldığı biliniyor" dedi.

MEYVE FESTİVALLERİ 4. YÜZYILA DAYANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2010 Cumartesi 13:01:02
Güncelleme :2 Ocak 2010 Cumartesi 22:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?