7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

'Fındıkkıran' son kez sahnede

Antalya Devlet Opera ve Balesi, Fındıkkıran balesini son kez 20 Ocak Cumartesi günü, Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde, saat 20.00'da sahneleyecek. 

P.I.Tchaikovsky'nin Fındıkkıran balesinin koreografisi Lev İvanov'a ait. Şefliğini Hakan Kalkan'ın yapacağı eseri Elif Poyrazoğlu ve Natalia Arobelidze sahneye koyuyorlar. Alexander Vassiliev'e ait dekor ve kostüm tasarımlarının uygulamalarını Ömer T. Gündüz yaptı. Işık ise Talip Şahin yapıyor. 

Eser, E.T.A Hoffman'ın "Fındıkkıran ve Fareler Kralı" öyküsünden uyarlanıyor. Marius Petipa'nın bale yapma fikri ise Alexander Dumas'nın öyküyü revize etmiş halinde kaynağını bulur. Clara, yılbaşında hediye olarak, çok sevdiği, oyuncak ve saat tamircisi amcası Drosselmeyer'den kurşun bir asker (Fındıkkıran) alır. Fakat Cklara'nın aldığı hediyeyi kıskanan kardeşi Fritz, Fındıkkıran'ı almak isteyince oyuncak kırılır ve Clara çok üzülür. Parti bittiğinde tüm konuklar ayrılır. Sevgili Fındıkkıran'ı için çok üzülen Clara uyuyamaz ve oyuncağını merak eder. Yılbaşı ağacının altında uykuya dalar ve seyirciyi rüyasında maceradan maceraya götürür. 

Kavga Sahnesi'nde, Kral Fare ile savaşan, hepsi canlanmış oyuncakları ve başlarında lider olarak Fındıkkıran'ı görürüz. Savaşı, oyuncak ordusu kazanır. Ardından, Fındıkkıran bir prense dönüşür ve Clara'yı Karlar Ülkesi'ne götürür. Savaşı kazanmalarından ötürü, onurlarına bir parti düzenlenir ve İspanyol, Arap, Rus, Çin danslarının sergilendiği bir şölen başlar. Finalde muhteşem bir ikili dansla gösteri sona erer. Clara uyanır ve kendini uyuduğu yerde kucağında 'Fındıkkıran'ıyla bulur. 

GELECEĞİN DANSÇILARI SAHNEDELER 

Fındıkkıran balesinde, Opera Bale Sanatları ve Sevenleri Derneği çocuk balesi öğrencileri de dans ediyor. Öğretmenleriyle birlikte bir bale klasiğinde sahneye çıkan, geleceğin dansçıları büyük bir coşku ve gururla eser için hazırlanıyorlar ve bu duygularını seyirciye aktarıyorlar. 

Antalya Devlet Opera ve Balesi yetkilileri, Anne babaların, çocuklarıyla birlikte izleyebilecekleri, klasik balenin en güzel örneklerinden biri olan Fındıkkıran'a tüm Antalyalıları izlemeye davet ettiler. 

7 ve 9 YTL'den satılacak biletlerin Haşim İşcan Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Meydanı Gişesi'nden alınabileceği kaydedildi.
iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 11:08:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?