22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Fırınların dörtte biri ruhsatsız!

ANTALYA’DAKİ FIRINLARIN DÖRTTE BİRİ RUHSATSIZ

Antalya’da faaliyet gösteren 250 civarındaki fırından sadece 177’sinin ruhsatlı olduğu bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi EKDAĞ Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Mükremin Asil, ruhsatsız fırınların ürettiği ekmekte halk sağlığını ciddi tehditler içeren katkı maddeleri olabileceğini belirtti. Asil, standart dışı, sağlıksız katkı maddeleri ile üretilen ekmeğe dikkat çekerek, yetkilileri bir an önce önlem almaya davet etti.

Asil, Antalya Fırıncılar Odası’na kayıtlı fırın sayısının 177 olduğunu ancak kent merkezinde faaliyet gösteren fırın sayısının bunun çok üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Sadece bizim tespitlerimize göre ruhsatsız çalışan 43 fırın var. Zaten Fırıncılar Odası da kaçakların varlığını, üstelik bunların arttığını kabul ediyor. Kentte ekmek üreten 250 civarındaki fırından dörtte birinin kaçak olması büyük bir sorun. Bunların denetimi Tarım İl Müdürlüğü, belediyeler ve ilgili meslek odasının yetkisinde. Ama denetim gereği gibi yapılamıyor” dedi.

EKMEĞİN NELER İÇERDİĞİ BİLİNMİYOR

Bazıları unlu mamuller adı altında ekmek üreten kaçak fırınların piyasaya günlük 100 ile 200 bin arasında ekmek sürdüğünün tahmin edildiğini belirten Asil, olayın son derece ciddi olduğunu ifade etti Kaçak tesislerin ürettiği gösterişli ekmeklerin neleri içerdiğinin bilinmediğine dikkat çeken Asil sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların üretildiği yerlerdeki hijyen koşullarının ne olduğunu, kimlerin çalıştırıldığını kimse bilmiyor. Ayrıca ucuza mal olsun diye sağlığa zararlı katkı maddelerini kullanıyorlar. Kullanılan katkıların bazılarının kanserojen maddeler içermesi söz konusu. Benzer sıkıntı ucuza satılan simitlerde de yaşanıyor. Yetkililere çağrı yapıyoruz. Bir an önce kaçakların üzerine ciddiyetle eğilsinler. Halk sağlığını tehdit eden tesisleri kapatsınlar.”

GÖSTERİŞLİ EKMEKLERİ ALMAYIN

Büyükşehir Belediyesi EKDAĞ Halk Ekmek Müdürü Mükremin Asil, EKDAĞ’ın Aksu’daki son derece modern fırınında üretilen ekmeklerin standartlara uygun olduğunu söyledi. Ekmeğin 300 gram ağırlığında, 28-30 cm uzunluğunda, 11-12 cm taban genişliğinde, 7-8 cm. yüksekliğinde, içi homojen ve gözeneksiz olması gerektiğinin altını çizen Asil, “Kabuğu kıpkırmızı fakat içi boş, boyutları büyük gösterişli ekmekleri almayın. Onlar katkı maddeleri ile doludur. Halk Ekmek’te üretilen ekmekler standartlara uygun şekilde hiç katkı maddesi olmadan üretilmiştir. 4-5 gün bayatlamayan ekmeklerimiz gönül rahatlığı ile tüketilebilir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2010 Çarşamba 16:31:04
Güncelleme :10 Mart 2010 Çarşamba 17:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?