22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Foseptik çukuru küçük kızı yuttu!

Antalya'da, 3 yaşındaki Esen Gül Işık evinin önünde oynadığı sırada gözden kayboldu.

Akşam saatlerinde annesinin evinin önünde bulamadığı kız çocuğunun evin bahçesinde bulunan foseptik çukuruna düştüğü anlaşıldı. İtfaiye ekiplerinin güçlükle ulaştığı Işık'ın cesedi, otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp morguna kaldırıldı.

Beşkonaklılar Mahallesi, 4435. Sokak'ta bulunan evlerinin önünde, saat 16.00 sıralarında, kardeşleriyle oyun oynamak için dışarı çıkan 3 yaşındaki Esen Gül Işık, bir süre sonra gözden kayboldu. Annesinin uzun bir süre çevresinde aradığı kız çocuğu bir türlü bulunamadı. Evin ön kısmında bulunan kapağı açık haldeki foseptik çukurundan şüphelenen aile itfaiye ve polisi aradı.

İçerisinde bulunan pis suyu pompa yardımıyla boşaltan itfaiye yaklaşık 40 santimetre çapındaki çukura oksijen maskesi takarak girdi. Bu sırada evin penceresinden bakan küçük Esen'in kardeşleri gözyaşlarını tutamadı. Kısa süre sonra küçük kızı çukurdan çıkartan itfaiye, cesedi cenaze aracı ile adli tıp morguna yolladı. Polis ekiplerinin gözaltına aldığı baba Ahmet Işık olayın ardından çukurun kapağını kendi elleriyle kapatarak ağladı.

AİLE ADANA'YA DÖNÜYOR

Esengül İşik’in cenazesi, babası Ahmet İşik ve yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu Morgundan alındı.

Baba Ahmet İşik, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık iki ay önce Adana’dan iş için Antalya’ya geldiklerini ve büyük kızıyla birlikte Toptancı Halinde çalıştıklarını, 10 gün önce de bütün ailesini getirerek Beşkonak Mahallesi’ndeki tek katkı gecekonduya yerleştirdiğini söyledi.

Kirada oturdukları gecekondunun önünde yıllar önce ev sahibi tarafından foseptik çukuru açıldığını, dün akşam da kızlarının, arkadaşlarıyla bu çukur çevresinde oynadıklarını anlatan Ahmet İşik, küçük kızı Esengül’ün bu sırada kapağı kolayca açılan yaklaşık 2,5 metrelik çukura düştüğünün ortaya çıktığını belirtti.

Diğer kızının, kardeşinin düştüğünü fark etmediğini, komşularının çocuğunun ise Esengül’ün çukura düştüğünü gördüğünü, ancak korktuğu için kendilerine söylemediğinin anlaşıldığını ifade eden Ahmet İşik, kaybolan kızının,
polis ekipleri tarafından 1,5 saat sonra çukurda bulunduğunu söyledi.

Çalışmak için geldikleri Antalya’da 11 çocuğundan biri olan Esengül İşik’i kaybettiğini ağlayarak anlatan Ahmet İşik, kızının ölümü üzerine, eşi Fatma ile birlikte Adana’ya dönme kararı aldıklarını kaydetti. İşik, "Yavrum çukurda can verdi. Artık o evde, mahallede oturamayız. Bu acıya dayanamayız. Cenazeyle birlikte ailece Adana’ya geri dönüyoruz. Antalya’ya geçim için geldik, cenazemizle ayrılıyoruz" diye konuştu.

"KİMİ SUÇLAYAYIM?"

Kızının düştüğü foseptik çukurunun kapağının 2 milimetrelik saçtan yapılma derme çatma bir kapak olduğunu ve çocuklar tarafından da kolayca açılabildiğini belirten İşik, kızının ölümünün ardından yapılan incelemede çocuklarının kapağı oynarken evden aldıkları bir kaşıkla açtıklarının anlaşıldığını söyledi.

Gecekonduların yoğun olarak bulunduğu Beşkonak Mahallesinde kanalizasyon sistemi olmadığı için bütün evlerin önünde foseptik çukurları açıldığını, üzerlerine de genellikle sağlam olmayan saç kapakların örtüldüğünü iddia eden
Ahmet İşik, şöyle konuştu: "Bütün gecekonduların önünde kapağı dayanıksız ve kolayca açılan foseptik çukurları var. Başka çocukların ölmemesi için derme çatma kapaklar ve çukurlar için için önlem alınsın. Eve 10 gün önce taşınmıştık. Sabah 05.00’de işe gidip, 23.00’de dönüyordum. Çukuru ve kapağını fark edemedim. Görseydim kesinlikle önlem alır, beton kapak yapardım. Kimseden şikayetçi değilim. Böyle olaylarda hepimiz suçluyuz. Bu olaylarda hepimizin ihmali var. Kimi suçlayayım? Kimseden davacı değilim."

Gecekondu bölgelerinde açılan foseptik çukurlarının üzerlerine sağlam beton kapaklar yapılmadığı sürece bu tür acı olayların yaşanabileceğini vurgulayan İşik, ilgili kurumlar ve vatandaşların tedbir almaları çağrısında bulundu.

-İNCELEME VE SORUŞTURMA BAŞLATILDI-

Kepez Belediyesi yetkilileri AA muhabirine yaptıkları açıklamada, belediye ekiplerinin olayın ardından inceleme başlattığını, uzmanların, Esengül İşik’in düştüğü çukurun kapağının, çocuklar tarafından açıldığının tespit edildiğini bildirdi. Yetkililer, Kepez Belediyesi’nin arıtma sorunu süren mahallelerde vatandaşlar tarafından açılan foseptik çukurlarıyla ilgili broşürler dağıtarak, uyarılar yaptığını söyledi.

Esengül İşik’in yaşamını yitirdiği mahallede gecekondularda yaşayan bazı vatandaşlar da, gazetecilere, bölgede kanalizasyon bulunmadığını, foseptik çukurlarını kendilerinin açtığını, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çukurları
sürekli ilaçladığını söyledi. Bu arada Esengül İşik’in ölümü nedeniyle Cumhuriyet Savcılığı’nın da soruşturma başlattığı öğrenildi.

DHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 14:57:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?