1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Gastronomi merkezi oluyor

Antalya uluslararası gastronomi merkezi oluyor

Turizm merkezi Antalya, yiyecek-içecek konusunda da iddialı. Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği (YİY-DER) Başkanı Aydın Özdemir, "Antalya, uluslararası gastronomi merkezi olmaya gidiyor" dedi.

Bu yıl 4-7 Şubat tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek "16. Anfaş Food Product - Akdeniz Uluslararası Yiyecek ve İçecek Fuarı"na yerli ve yabancı 40 bin profesyonel ziyaretçinin katılımı bekleniyor. Geçen yıl 290 firmanın katıldığı ve yaklaşık 39 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda, bu yıl katılımcı sayısı da 304'e çıktı.

Özellikle Antalya'daki otellerde yiyecek ve içeceklerin turistlerin beğenisini kazandığını belirten Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği (YİY-DER) Başkanı Aydın Özdemir, "Antalya, uluslararası gastronomi merkezi olmaya gidiyor" dedi.
Fuarın tanıtımı amacıyla dün düzenlenen toplantıda konuşan Anfaş Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, fuarın metrekare olarak da genişlediğini belirterek katılımcılardan 87'sinin yabancı firmalardan oluştuğunu söyledi. Küresel krize rağmen Food Product 2009 Fuarı'na geçen yıla göre katılımın daha yüksek olduğunu belirten Çalık, yurtdışında yapılan tanıtımlar sonucunda Rusya, Moldova, Kuveyt, Filistin'den yaklaşık 24 kişilik alım heyetinin de ikili görüşmeler yapmak amacıyla fuara geleceğini anlatttı. Çalık, şöyle konuştu: "Food Product Fuarı, Antalya'nın ve Türkiye'nin sınırlarını aşarak uluslararası hale geldi. Yiyecek, içeçek sektörü ve turizm sektörlerini buluşturma noktası oldu. Kriz ortamında büyük bir fuar düzenlemek cesaret işi. Fuar sadece Türkiye değil, Ortadoğu ve Akdeniz bölge ülkelerinin turizm ve yiyecek-içecek sektörlerine hitap ediyor."
Çalık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katılımının beklendiği fuara, 92 farklı süpermarket zincirinden satınalmacılar, 40 üniversiteden satınalma yöneticileri, Yurt-Kur'dan 30 kişilik yönetici heyeti ve restoran-fastfood zinciri satınalma yöneticilerinin katılacağını ifade etti.

Organizasyonun her yıl gıda, imalat, turizm ve konaklama sektörleri ile bölge ekonomisine önemli katkılar sağladığını anlatan Çalık, fuarın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB), Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD), Türkiye Aşçılar Federasyonu, Türkiye Gastronomi Yöneticileri Derneği ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlendiğini vurguladı.

2009 'Gıda' yılı ilan edildi
Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği (YİY-DER) Başkanı Aydın Özdemir ise, özellikle Antalya'daki otellerde yiyecek ve içeceklerin turistlerin beğenisini kazandığını vurgulayarak, "Otellerimizde gıda hijyeni üst seviyelerde bulunuyor. Turistlerin çoğu otellerdeki yiyecek ve içeceklerden memnun kalarak tekrar tekrar ülkemize geliyor. Usta aşçılarımızın gayretleriyle Türk mutfağı tanıtılıyor. Antalya, uluslararası gastronomi merkezi olmaya gidiyor" dedi.
Antalya İl Tarım Müdürü Bedrullah Erçin de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2009'u "Gıda" yılı ilan ettiğini, bununla ilgili olarak Bakan Eker'in 14 Şubat'ta bir açıklama yapacağını söyledi. Erçin, konuyla ilgili olarak Antalya'da 2 Şubat'ta ön bir çalışma grubunun toplanacağını sözlerine ekledi.

Fuarda, Türkiye'de görevli barmenler için "Türkiye Yaratıcı Barmenler" yarışması düzenlenecek. Barmenler, fuar boyunca ziyaretçilere kişisel yeteneklerini gösterecek. Yarışmaya 120 barmen katılacak.
Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Özdemir, "Antalya, uluslararası gastronomi merkezi olmaya gidiyor" dedi...

Referans
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2009 Cumartesi 00:10:02
Güncelleme :31 Ocak 2009 Cumartesi 00:21:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?