1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Gazipaşa Havalimanı resmen açıldı

Alanya bölgesinin turizm potansiyelini ikiye katlaması beklenen Gazipaşa Havalimanı resmen açıldı. Havalimanının ilk yolcusu işletmeci firma TAV'ın İcra Kurulu Başkanı Sani Şener oldu. Şener, "Gazipaşa Havalimanı prosedür olarak uluslararası uçuşlara açık" dedi.

Yapımı 19 yıl önce başlayan Gazipaşa Havalimanı, bugün resmen hava trafiğine açıldı. Havalimanına ilk iniş sekiz kişilik özel uçakla gerçekleştirildi. Gazipaşa'ya gelen işletmeci firma TAV'ın İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'i, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Gazipaşa Kaymakamı İsmail Gültekin, Alanya Belediye Başkanvekili Murat Koçak, Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, kurum amirleriyle sivil toplum örgütleri temsilcileri karşıladı.

Havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulunan Şener, bugünün, Gazipaşa ve TAV için çok önemli olduğunu söyledi. Sani Şener, belediye başkanları, kaymakamlar ve her kesimden insanın havaalanının yapılması sürecinde kendilerine büyük destek sağladığını belirterek şunları söyledi: ''Bugün Gazipaşa ve bizim için çok önemli bir gün. Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Başbakanımız buranın açılması için çok büyük destek verdi.

İşe başlarken de havalimanının tamamlanacağına ve buranın iyi çalışacağına inanarak girdik. Mühendislikte bir kural vardır. Köprüyü yaparlar ama ilk araba geçerken mühendisler altına girer. Biz de ilk inişi biz yapalım dedik çok mutlu olduk.''

Şener, bir gazetecinin, "tarifeli uçaklar ve charter uçaklarının ne zaman Gazipaşa Havaalanı'na inmeye başlayacağı" sorusuna şöyle karşılık verdi: ''Burası tahditli bir havalimanı. Ancak A 319, Boeing 737 - 300 hatta 500'lerin rahatlıkla inebileceği bir havalimanıdır. İstimlak ve genişletme çalışmaları bittiği zaman o uçaklar Eylül ayından itibaren inmeye başlayacak. Şimdi tamamen özel havacılığa açılmıştır. Bütün dünyaya duyurduk. Sivil Havacılık Kurumu ve DHMİ de duyurdu. Kendi pazarlamamızı da yapıyoruz. inşallah yakında burada çok fazla uçak görmeye başlayacaksınız."

Dünyada 10 havalimanı işlettiklerini ve 4 havalimanını daha hizmete açmak üzere olduklarını anlatan Şener, sözlerine şöyle devam etti: "Sayı 14 olacak. Şu an dünyadaki havacılık sitelerine girin Antalya Gazipaşa Havalimanı diye geçiyor. A harfiyle başladığı için ilk sıralarda havalimanı yerini aldı. Gazipaşa, bütün hava yolu şirketlerine bildirildi. Havalimanı olduğu yerlerde havalimanıyla birlikte ekonominin nasıl geliştiğini, turizmin nasıl canlandığını, işsizliğin nasıl azaldığını gördük.Gazipaşa havalimanı prosedür olarak uluslararası uçuşlara açık. Onun için bugün ilk pasaport işlemlerini yapacağız ve ilk yurt dışı yolcusu olarak Riyat'a uçacağız.''

Uçuşunun gayet rahat ve güvenli geçtiğini belirten Şener, tüm güvenlik önlemleri alınmadan havalimanının açılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Gazipaşa Havalimanı'nın, 2 C kategorisinde olduğunu bildiren Şener, istimlak işi bitince 3 C kategorisine yükseleceğini, bu gerçekleşince de büyük uçakların buraya inebileceğini söyledi. Havalimanı etrafındaki dağların çok büyük uçakların manevra yapmasına ve inmesine izin vermeyeceğini belirten Şener, ''Ama buradaki turizm potansiyeli, charter potansiyeline baktığınızda zaten A 319, Boeing 737 - 500'ler, bazı jetler buranın ihtiyacını rahatlıkla görebilir'' dedi.

BÖLGEDE CANLANMA OLACAK

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kerim Aydoğan, havalimanının faaliyete geçmesi ile birlikte bölgede büyük bir canlanma yaşandığına dikkat çekerek, "Bölgemiz yıllardır bir havalimanı olmamasının sıkıntısını çekti. Artık önümüzü görebiliyoruz. Havalimanı hem turizm hem de emlak sektörü açısından bölgeyi ekonomik yönden ikiye katlayacak" dedi

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 17:45:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?