8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Geçimlerini kozalaklardan sağlıyorlar

Antalya’nın Finike ilçesinde sedir ağaçlarının bulunduğu ormanlık sahada toplanan kozalaklar hem vatandaşlara gelir getiriyor hem de tohum kaynağı oluyor.

Finike Orman İşletme Müdürü Hasan Ali Bulut, ‘Finike ilçesine bağlı Hördübek yaylası, Yazır ve Ernez köylerinde bulunan ormanlık alanlardaki sedir ağaçlarından elde edilen kozalakların kilo hesabı toplattırılarak vatandaşlara gelir getirdiğini hem de tohum kaynağı olduğunu” söyledi.

Bulut, yaklaşık bir buçuk aydır devam eden kozalak toplama sürecinin yüzde 90 oranında tamamlandığını kaydederek bu süreçte yaklaşık 160 ton kozalağın toplandığını bunun 30 tonluk kısmını Rehabilitasyon ve Yenileme için kendi müdürlüklerine ayırdıklarını ifade etti. Orman İşletme Müdürü Hasan Ali Bulut, “Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Gündoğmuş, Korkuteli ilçesi Araştırma ve Fidan Müdürlüklerine15 ton ile 20 ton arası kozalak gönderdiklerini bu ilçelerimize giden kozalakların Sedir Ormanı olabilecek şartlara haiz olan arazilerde tohum olarak kullanılacağını” belirtti.

Bulut, kozalak toplamak için Mersinden ve bölge köylülerinden yararlandıklarını bu sayede köylülerin günlük yaklaşık olarak 50-60 YTL gelir elde ettiklerini kaydetti. Eşref Sarıkaya isimli köylü ise kendisinin çobanlık yaptığını belirterek, boş zamanlarında kozalak topladığını ve günde 50 - 60 YTL gelir elde ettiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 11:48:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?