7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Gelin, görümcesine hayat verdi

Ankara'da yaşayan ve 27 yıldır böbrek yetmezliği bulunan 46 yaşındaki görümce Fatma Çetin, 50 yaşındaki yengesi Firdevs Çolak'dan aldığı böbrekle hayata yeniden döndü,

Ankara'da yaşayan Fatma Çetin, 27 yıl önce hamile iken böbrek yetmezliğine yakalandığını öğrendi. Böbrek yetmezliği nedeniyle çok sevdiği 'Patates kızartması' gibi yiyecekleri yiyemediği için çok üzüldüğünü söyleyen Fatma Çetin eşinin de psikolojik desteğiyle iyileşmek için tedavilere başladı

BEBEĞİ İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALDI

Doktorların 'çocuk doğurman hayatını tehlikeye atabilir. Bebeği almamız gerek' şeklindeki uyarılarına rağmen Fatma Çetin 7.5 aylık ismini Burak koydukları bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Doğumdan 6 yıl sonra tekrar hamile kalan Çetin'in yine erken doğan kız bebeği hayatını kaybetti. Bu doğumun ardından rahminin alındığını ve bir daha çocuk sahibi olamayacağını öğrenen Fatma Çetin, 27 yıl boyunca böbrek yetmezliği nedeniyle kortizon tedavisi gördü. Aldığı ilaçlar nedeniyle sağlığı bozulan Çetin sırasıyla bağırsak, guatr, katarakt ve yine bağırsak ameliyatı olmak zorunda kaldı. Fatma Çetin, 6 ay önce diyalize girmeye başladı. Doktorların böbrek nakli olması gerektiğini söylediği Çetin için uyumlu böbrek aranmaya başladı.

YENGEDEN BÜYÜK FEDAKARLIK

Ankara'dan Antalya Akdeniz Üniversitesi'ne tedavi için gelen Fatma Çetin'e yapılan tahlil sonucu birinci derecede akrabalarının böbreklerinin uyumlu olmadığı sadece yengesinin böbreğinin kanlarının uyduğu belirtildi.
Nakil ile görümcesi Fatma Çetin'e tereddüt etmeden böbreğini veren yenge Firdevs Çolak ise, "Herkes gelin ve görümcenin iyi geçinemediğini söyler. Ancak biz iki kardeş gibi büyüdük. Bütün dertlerimizi ve sevinçlerimizi paylaştık. Şimdide böbreklerimizi paylaşıyoruz. Böbreklerim toprakta çürüyüp gideceğine birilerinin yüzünü güldürsün daha iyi. Görümceme canım feda. Herkesi organ bağışına davet ediyorum" dedi.

Yengesinden aldığı böbrekle 27 yıl sonra hayata yeniden gülen görümce Fatma Çetin ise şöyle konuştu: "Yengeme teşekkür ediyorum. Onu gerçekten çok seviyordum. Askerdeki oğlumun terhis olmasına 4 gün kaldı. Beni hasta bıraktı ancak onun karşısına sapasağlam çıkacağım. Onun için büyük bir sürpriz olacak."
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yetkilileri ise böyle bir durumla çok ender karşılaştıklarını belirterek, "Gelinin görümceye böbrek vermesi büyük fedakarlık. Böyle ameliyatlarla nadir karşılaşıyoruz. Umarız herkese örnek olur" dediler.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 14:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?