1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Gizemli mağaraya dalışa tepki

Antalya'nın Finike ilçesinde 48 yıldır gizemi çözülemeyen Asya'nın en büyük su altı mağarası olarak kabul edilen Suluin Mağarasına 30 kişilik bir ekiple yapılacak dalışa Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma Merkezi'nden tepki geldi.

Su Altı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, "Mağaraya olur olmaz kişilerle değil geniş kapsamlı bilimsel bir dalış yapılmalı" dedi.

Finike'de bulunan Suluin Mağarasının gizemini çözecekleri iddiasıyla Teknik Dalış ve Mağara Eğitmeni Hüseyin Yelis, 30 kişilik bir ekip ile dalışa hazırlanıyor. 1955 yılında mağarada araştırma yapmak isteyen Amerikalı su altı ekibinin 122 metre derinliğe ulaştıkları sırada iki dalgıcın öldüğü öne sürülen ve izinsiz dalışın yasak olduğu Suluin Mağarasına Akdeniz Üniversitesi tarafından daha önce 10 defa dalış yapıldığı belirtildi.

Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma Merkezi Müdürü ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, son günlerde Suluin Mağarasının gizemini çözmek için bir ekibin dalış yapacağını duyduktan sonra Finike Kaymakamlığına durumun yanlışlığını belirtmek amacıyla bir yazı gönderdiğini söyledi. Mehmet Gökoğlu, olur olmaz kişilerle yapılacak dalışın mağaradaki kalıntılar için tehlikeli olduğunu belirtti.

Mağarada geniş kapsamlı bilimsel bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Gökoğlu, "Üniversitelerin yardımı olmadan bu dalış yapılmamalı. Mağara içerisindeki bir takım hassas kalıntılar yok edilebilir" dedi. Su altı topluluğu olarak daha önce 10 kez mağaraya dalış yaparak 70 metre derinliğe indiklerini ifade eden Gökoğlu, şunları söyledi:

"Daha önce yaptığımız dalışlarda yaşam izlerine rastladık. Bir dönem bu mağaranın kuru dönemi yaşadığını ve insanların burayı barınmak için kullandığını tahmin ediyorum. Jeolojik açıdan özel bulgular içeren bir mağara. Mağarada sarkıt ve dikitlere rastladık. Ayrıca mağara içerisinde seramikler ve insanlara ait olduğunu düşündüğüm kemiklere rastladık. Bu seramikler arkeolojik açıdan insanların zamanında burada yaşadığını gösteriyor. Seramikler bize önemli bilgi verecek. Bu nedenle bu seramiklerin bilimsel olmayan ellerde yok edilmemesi gerekiyor."
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 11:01:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?