1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Görme özürlü kızın böbrek sevinci

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde bir hafta içerisinde yapılan ameliyatlarla altı çocuk böbrek nakli oldu.


Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde son bir hafta içerisinde altı çocuk hayat buldu. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan böbrek nakli merkezlerinde ortalama ayda bir çocuk böbrek nakli yapılırken Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde bir haftada altı çocuğa nakil yapılmasının sevinci yaşanıyor.
Yaşları 7 ile 16 arasında değişen Betül Kaya, Çağrı Arıkan, Cuma Yıldırım, Türkan Cihan, İbrahim Halil Tahtasız, Ahmet Taşatan adlı çocuklar, Doç Dr. Sema Akman ve Doç. Dr. Ayhan Dinçkan tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarla hayata yeniden 'merhaba' dedi.
Hastalardan Çağrı Arıkan ve Betül Kaya'ya İzmir'de bağırsak düğümlenmesi nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen üç yaşında bir çocuğun böbreği bağışlandı. Türkan Cihan ve Ahmet Taşatan isimli çocuklara anneleri, İbrahim Halil Tahtasız'a ağabeyi ve Cuma Yıldırım'a da amcasının oğlunun böbrekleri nakledildi.
Hastalar arasında yer alan Adana'da yaşayan 7 yaşındaki Çağrı Arıkan'a dört kez kadavradan böbrek çıktığı ancak her seferinde enfeksiyon ve karın zarı iltihabı nedeniyle naklin gerçekleştirilemediği bildirildi. Arıkan'a 5'inci defa çıkan böbrek nakledilirken doktorlar bir hastaya kadavradan 5 defa böbreğin çıkmasının büyük bir şans olduğunu söylediler.


GÖRME ÖZÜRLÜ KIZ SEVİNDİ
İzmir'de üç yaşında beyin ölümü gerçekleşen çocuğun diğer böbreği de görme engelli Betül Kaya'ya nakledildi. Böbrek yetmezliği nedeniyle görme duyusunu kaybeden genç kız, böbrek nakli ile hayata yeniden "merhaba" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 16:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?