21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Günay: Milletin dediği olur

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili, "Türkiye'de demokrasi işleyecek, yürüyecek. Mustafa Kemal'in açtığı meclisin alnında 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazıyor.Milletin dediği olur" dedi.

 

 


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bugün eşi ile birlikte Antalya'nın Alanya ilçesine geldi. Kaymakam Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Güney ve partililer tarafından karşılanan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyeleri tarafından gerçekleştirilen 'Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması' konulu koordinasyon toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk turizminin her geçen yıl daha da geliştiğini bildirdi. Türkiye'de yeterli tarihi eser bilinci oluşmamasından yakınan Bakan Günay, "Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan bu yapıların çevresine bu kadar estetikten uzak binaların yapılmasına hangi koruma kurulu izin verdi, hangi koruma kurullarından geçmiş diye araştırdım. Bulduğum isimlerden çok utandım. Bunu ilan edeceğim dedim, sonra vazgeçtim. Ne olursunuz geleceği yeniden kuralım. Doğru yaptığınız her şeyde yanınızdayım ve sizi savunurum, ama yanlış yapıldığı zaman destek olmam. Ankara'daki tarihi yapıların çevresine yapılan binalar, bunlara örnektir" dedi.


Toplantıda konuşmacıların eleman sıkıntısını ön plana çıkarmaları üzerine Bakan Günay, "Türkiye'de son yıllarda tarihi eserlere yönelik bir bilinçlenme oldu. Bu konudaki duyarlılık, eleman eksikliğinden dolayı iş yükümüzü artırdı. Şu an da bu yoğunluğa gereken cevabı verecek eleman sıkıntısı var. Maalesef geçmiş yıllarda başka alanlarda gereksiz yığılmalar varken bu alanda bir eksiklik var. Bir de istihdam etmeyi düşündüğümüz kişilere fazla ücret ödeyemememiz sıkıntıyı artırıyor. Geçtiğimiz günlerde 58 eleman alma girişimimiz oldu. Başvuran sayısı 38'de kalırken, sınava sadece 17 kişi katıldı. Nitelikli eleman alırken, ücret azlığından dolayı gençlerin karşısında boynumuz bükülüyor. Bu konuda haklı olabilirsiniz. Geçen gün ziyaret ettiğim bir galeride 24 çalışan varken, Sabancılar'ın 4 katlı müzesinde 20 çalışan var. Çay ocağında bile 20 çalışan var. Bu da kamudaki çarpık istihdamı daha iyi ortaya koyuyor" diye konuştu.


Türkiye'de tarihi eserlerin korunamamasına yönelik sorunun çok derinlerde olduğuna inandığını kaydeden Bakan Günay, "Koruma meselesi; mevzuat, yasa, tüzük sorunu olmadan önce bilinç sorunudur. Bence temel eksik burada. Derinde bir yerde. Biz bu koruma olayına kerhen katlanıyoruz. Bunun bir emanet olduğunu hissetmiyoruz. Duyarsızlık ilkokuldan başlıyor, üniversiteye kadar gidiyor. Bu duyarlılık ile belediyeler, kaymakamlıklar, devlet de yeni tanışmaya başladı. Halbuki o tarihi mekanları, doğayı korursak orayı geleceğe daha iyi taşıyabileceğiz. Bu meseleyi çok daha derinden tutarsak işimiz kolaylaşacak" dedi.


Toplantı sonrası gazetecilerin AK Parti'nin kapatılma davasının turizme zarar verip vermeyeceğine ilişkin bir sorusu üzerine Bakan Günay, "Kardeşim öyle şeyler olmaz, geçer. Türkiye'de demokrasi işleyecek, yürüyecek. Mustafa Kemal'in açtığı meclisin alnında 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazıyor. Milletin dediği olur" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 01:38:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?