1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Güneşkent'e doğru ilk adım

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın projeleri arasında yer alan "Güneşkent" için düğmeye basıldı. İlk etapta Anel Grup, Antalya'da güneş enerjisini yaygınlaştırmak için Büyükşehir Belediyesi'ne 5 yıllık bir yol haritası hazırlayacak.

Anel Grup İş Geliştirme Direktörü Levent Gülbahar, Antalya veya sınırdaşı Karaman yakınlarında 10.2 MW'lik bir güneş tarlası kurmayı hedeflediklerini, bunun için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuracaklarını söyledi. Türkiye'nin kullandığı enerjinin yüzde 67'sini dışarıdan temin ettiğini ve enerji taşımasında yüzde 8'lik bir kayıp yaşandığını belirten Gülbahar, "Bu enerji kaybının yıllık parasal değeri 2 milyar dolar. Türkiye'de enerjinin etkin kullanımı için Avrupa ülkeleri gibi yenilenebilir enerjiye odaklanılması gerekiyor" dedi.

Almanya'nın 2 katı potansiyel

Avrupa'da kurulu güneş enerjisi tesislerinde Almanya'nın birinci, İspanya'nın ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Gülbahar, sadece Antalya'nın coğrafi konumu itibariyle Almanya'dan 2 kat daha fazla güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.

Dünyada güneşten elde edilen elektrik enerjisinin yüzde 10'unun güneş tarlaları, yüzde 27'sinin konutlar, yüzde 63'ünün ise sanayi ve ticari tesislerden kurulu ekipmanlardan sağlandığını anlatan Gülbahar, İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan'ın da bu sektöre önemli yatırımlar yaptığını söyledi.

Güneş enerjisinden yararlanacak tesisleri kurmak için Dünya ve Avrupa Bankası'nın önemli teşvikler verdiğine de işaret eden Gülbahar, Türkiye'de güneş enerjisinde toplam kurulu gücün 1.5 MW gibi düşük bir seviyede olduğunu, bunun Antalya, Karaman ve Erzurum gibi güneş potansiyeli yüksek bölgelerde yapılacak yatırımlarla artırılması gerektiğini ifade etti.

Antalya güneş şehri

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aktekin ise bir güneş şehri olan Antalya'nın, bu enerjiyi etkin bir şekilde kullanması gerektiğini ifade etti. Bunun için çalışmaları başlattıklarını aktaran Aktekin, "Amacımız güneş enerjisini bilimsel olarak kullanılabilir hale getirmek. Yaşadığımız kentte, her alanda yaygınlaştırmak. Antalya coğrafi yönüyle buna müsait bir şehir. Kamuoyunun ve halkın bilinçlenmesi adına geçen günlerde bir toplantı düzenledik. Bundan sonraki dönemlerde bilgilendirme toplantıları devam edecek. Büyükşehir Belediyesi olarak önümüzdeki günlerde 'Güneş Evi' projesini hayata geçirerek bu alanda ilk çalışmaları başlatacağız" dedi.

Referans
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 16:33:09
Güncelleme :5 Haziran 2009 Cuma 16:37:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?