22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Hal projesi başlıyor

HAL PROJESİ BAŞLIYOR

Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökce, ilçenin en önemli eksikliklerinden biri olan Hal Projesi ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde başlayacağını bildirdi.

Basın toplantısında Hal Projesi ile ilgili gelişmeleri anlatan Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökce, önceki gün Muhtarlarla yapılan toplantıda proje çalışmalarının tamamlandığını ve en kısa zamanda başlanacağını müjdeledi.Korkuteli gibi meyve üretim merkezi olarak gösterilen bir bölgede bugüne kadar bir hal yatırımının gerçekleşmemesinin büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Gökce, “İlçemizde yaklaşık 150 milyon ton meyve rekoltesi gerçekleşiyor. Bu çok ciddi bir rakam. Ayrıca yine ilçemizde günlük olarak 30 ila 50 ton arasında mantar üretimi gerçekleşiyor. Burada Hal olmaması nedeniyle ilçemiz yaklaşık yılda 1 trilyon civarında rüsum bedeli kaybı yaşıyor” dedi.

Hal Projesi’ni şu an itfaiye olarak kullanılmakta olan bölgeye yapılacağını açıklayan Başkan Gökce, “Orada bulunan depoların sağlam olmaması nedeniyle kullanamıyoruz. Depoların yıkımını yaptıktan sonra, yapmış olduğumu hesaplara göre 53 dükkan ve ilave olarak 12 değişik amaçlarla (Banka şubesi, lokanta, çay ocağı v.b.) gibi dükkanlar inşa edilecek. Hazırlıklarımız tamamlandı kısa bir süre sonra çalışmalara başlayacağız” diye konuştu. İlçede üretilen meyvelerin, hal olmaması nedeniyle pazarlanmasında üreticileri büyük sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Başkan Gökce şunları söyledi:

“Hal projemiz tamamlanınca üretici, ürününe daha ciddi teklifler alacak. Meyve ve mantar disipline edilecek ve geliştirilecek. Üretici pazar yerine toptan satışa yönlendirilecek. Uluslararası standartlarda başka ülkelere ihracat işlemleri yapılabilecek. Ayrıca her satılan üründen rüsum bedeli Devlet tarafından alınmakta. Eğer burada Toptancı Hal'imiz olsaydı ilçemizde üretilen ve bizim halden çıkış yapan ürünler için üreticilerimizin ödedikleri rüsum bedeli yine ilçemizde kalacak ve ilçemizin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktı. Ama burada hal olmaması nedeniyle ürün buradan çıkıyor, karşı merkezdeki hale giriş yaparken rüsum bedeli oraya ödeniyor. Yani üreticimizden bu rüsum bedeli zaten öyle ya da böyle tahsil ediliyor. Neden bundan ilçemiz faydalanmasın? Neden ürün buradan çıkarken rüsum bedelini almayalım da, karşı tarafa girişte bu bedel ödensin? Hal'imiz faaliyete geçmesiyle rüsum bedeli nedeniyle yılda ilçemize yaklaşık 1 trilyon gelir sağlanacağını tahmin ediyoruz.”

MANTARCI YÜZDE 5 KAZANÇ SAĞLAYACAK

Bu arada mantarcıların da ekonomik anlamda rahatlayacaklarını sözlerine ekleyen Başkan Gökce, ilçede günlük 30 ila 50 ton arasında mantar üretildiğine dikkat çekerek, “Bu mantarlar diğer şehirlerde bulunan alıcılara gönderiliyor. Mantar üreticisi burada Hal bulunmadığı için Devlete yüzde 8 KDV ödemek zorunda. Eğer burada Hal çıkışı yapıyor olsalar bu KDV bedeli yüzde 8'den yüzde 1'e düşecek. Hal çıkışı için yüzde 2'lik bedel ödediklerini de düşünürsek, mantar üreticisi yüzde 8 yerine yüzde 3'lük bir bedel karşılığında ürününü satabilecek. Bu da mantar üreticisinin yüzde 5 dolayında bir tutarın cebinde kalması anlamına geliyor. Mantarcılık sektörümüzün büyük sıkıntı yaşadığı şu günlerde bu yüzde 5'lik oran üreticimize büyük bir rahatlama sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Bütün bu nedenlerden dolayı, gerek üretici, gerek mantarcı, gerekse ilçe halkının tamamının yararına olacak Hal Projesi’nin bir an önce uygulanmaya başlanmasına çalışacaklarını ifade eden Gökce, “Bu tür projeler kısa sürede kendi kendini amorti eden projelerdir. Biz şu anda bu projeyi hayata geçirebilmek için belki kaynak konusunda sıkıntılar yaşayacağız. Ama projenin hayata geçmesinin ardından ilçemize katkısı düşünülecek olduğunda, maliyetini ne kadar kısa sürede karşılayabileceği de gözlenecektir. Bu nedenle bu güne kadar geç bile kalınmış olan Hal projemizi bir an önce hayata geçirebilmek için ekibimizle birlikte yoğun bir çalışma içerisine gireceğiz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2010 Pazartesi 10:39:04
Güncelleme :18 Ocak 2010 Pazartesi 14:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?