1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Halit Refiğ Altın Portakal'da anılacak

ALTIN PORTAKAL'DA HALİT REFİĞ'E VEDA

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılan Türk sinemasının ünlü isimleri, Halit Refiğ'in vefatından sonra yaşadıkları üzüntüyü dile getirdiler.

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılan Yeşilçam'ın unutulmaz yıldızları Yönetmen Halit Refiğ'in vefatının üzüntüsünü yaşıyor. Konakladıkları otelin lobisinde birbirlerine başsağlığı dileyen ünlü oyunculara Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın taziye ziyaretinde bulundu.

Ünlü yönetmenin filmlerinde en çok rol verdiği ve Yeşilçam'ın 60'lı yıllarına damga vuran isimlerinden Tanju Gürsu , Türk sinemasının bir ekolünü kaybettiğini söyledi. Gürsu, Halit Refiğ'in sadece bir sinema yönetmeni olmadığını belirterek, onun kültür elçisi olduğunu ifade etti. ''Halit Refiğ, müzikten edebiyata, resimden sinemaya her şeyden anlayan bir yönetmendi" diyen Gürsu, "Sokaktaki kedileri köpekleri besleyen bir insandı. Zaten bir insan hayvanları seviyorsa o kişi adamdır. Halit Refiğ de adam gibi bir adamdı. Çok üzülüyoruz. İlk Altın Portakal'da birincilik alan 'Gurbet Kuşları' filminin yönetmeniydi. Bu belki de Allah'ın devamlı anılsın diye Altın Portakal ile aynı güne rast geldi. Kendisini her zaman dostlukla anacağız" şeklinde konuştu.

Refiğ ile kan bağı gibi sanat bağlarının olduğunu ifade eden Gürsu sözlerini şöyle sürdürdü: "Oyuncu olarak herhalde en çok benimle çalıştı..1986'da en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü onun yönettiği 'Kurtar Beni' filmiyle aldım. Köpekler Adas'ını 1995'te onunla yaptık. 'Harem'de 4 Kadın' çok ses getirdi. 'Vurun Kahpeye'yi yaptık. Halit Refiğ gibi biriyle kardeş olmaktan dolayı Çok mutlu çok gururluyum."

Türk sinemasının en ünlü yüzlerinden Ekrem Bora ise, "Çok sevdiğimiz arkadaşımız kardeşimiz, Türk sinemasının ve edebiyatının büyük üstadını kaybettik. Çok üzülüyoruz. Halit Refiğ sinemada kültür demekti. Bıraktığı izler saymakla bitmez" dedi.

Ünlü oyuncu Yusuf Sezgin ise Türk sinema camiasına başsağlığı dileyerek, "Çok dolu çok birikimli, oyuncuyu rahat ettiren yaşatan keyif veren bir yönetmendi" yorumunda bulundu.

Türk sinemasına emek veren yönetmenlerden Ülkü Erakalın ise, "Halit Refiğ ile aynı dönem sinemaya başlamıştık. Sinemanın ötesinde insan olan mükemmel bir kişiydi. Çok üzgünüm ama ne mutlu ki Antalya'da bu festivalde onu da anacağız, onunla beraber olacağız.

Basından geldiği için, gazeteciydi eleştirmen olarak başladı halkı tanıyan filmler yaptı. Türk sineması için çok önemli büyük bir kayıp. Allah bundan sonra gelecek kayıplardan bizi korusun, Türk sinemasının temel renklerinden biriydi. Onur ödülümü onunla paylaşacağım" ifadelerini kullandı.

Halit Refiğ'in eski eşi oyuncu Nilüfer Aydan ise kendisinin içini acıtan konunun ünlü yönetmenin anlaşılaması olduğunu belirterek, "Onun filmini yakmaları ne kadar acı bir şey. Hala heykeller yakılıyor hala insanlar dövülüyor, öldürülüyor, hiç uğruna bunlar içimizi acıtıyor. Sevgili eşine Allah sabır versin. Yaptığım en iyi filmler Halit Refiğ ile beraber oldu. O zaman eşiydim, hiç ayrılmadık. O başka bir şey. Halit'i insan olarak, beyin olarak, sevgi olarak çok sevdim ama evliliğimiz kısa sürdü ama dostluğumuz uzun sürdü. O her şeye farklı bakan bir adamdı, sevgiyle bakardı. Doğayı sever, hayvanları sever, ülkesini, ulusunu sever, bayrağını sever, sevgi sevgi dolu bir adamdı. Zamanla onun ne biçim adam olduğunu öğrendim. dostluğumuz devam etti, onların evine gidip gelirdim. Sinemaya biz geldiğimizde okul yoktu. Güzel insanları toplayıp toplayıp kameraların önüne götürüp oynatıyorlardı. Halit'in sayesinde herşeyi öğrendim. Halit benim okulumdu" diye konuştu.

 

ALTIN PORTAKAL REFİĞ'İ ANMA ŞEKLİNDE DEVAM EDECEK

Ünlü oyunculara taziye ziyaretinde bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, ünlü yönetmenin ölümünün Türk sinema dünyasını, sinemaya gönül verenleri bütün vatandaşları üzüntüye boğduğunu dile getirdi. Halit Refiğ'in uzun zamandır ızdırap çektiğini söyleyen Başkan Akaydın şöyle devam etti:

"Dünyadan ayrılmasından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Ama belki de onun daha da görkemli anılmasına vesile oldu. Altın Portakal'ın bugünden itibaren seyri Halit Refiğ'in anılması şeklinde olacak. Antalya'daki etkinlikleri yarından itibaren sevgili Halit Refiğ'i anma etkinlikleri şeklinde yönlendireceğiz. Cenaze töreni için uçak kaldırılması önerisinde bulundum ama sanatçılarımızın büyük çoğunluğu anmanın Altın Portakal'ın içinde olmasının daha uygun olacağını, ilk ödül kazanan festivalde anmanın daha önemli olduğunu söylediler."

ALTIN PORTAKAL'DA HALİT REFİĞ'E VEDA
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 15:33:05
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 16:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?