1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

HALKKART ihaleye çıkıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 'Toplu taşıma elektronik ücret toplama ve araç takibi sistem ihalesi' yarın yapılacak. İhale öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, HALKKART'ın eski sistem ANTKART'tan daha ileri bir teknolojiye sahip olduğunu ve ihaleyi kazanan şirket tarafından 15 milyon TL muhammen bedelle, 10 yıllığına işletme süresi verileceğini belirtti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz dönemin belediye başkanı Menderes Türel zamanında bir süre toplu ulaşımda kullanılan ANTKART sistemini değiştirerek yarın, yerine kullanılacak HALKKART sisteminin ihalesini devreye sokuyor. Yarın encümen odasında gerçekleştirilecek 'Toplu taşıma elektronik ücret toplama ve araç takibi sistem ihalesi' öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Alptekin ve Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı İlker Gedik basın toplantısı düzenledi.

Toplu taşımada amaçlarının hizmet kalitesini ve denetim organizasyon kapasitesini arttırıp, sosyal hedefleri geliştirmek olduğunu belirten Akaydın, ihale gerekçelerinin; toplu taşımayı organize etmek, verileri değerlendirmek, hizmetlerden maksimum faydayı sağlamak, trafiği kontrol etmek ve elde edilecek tüm gelirleri ve sosyal faydaları en ekonomik şekilde değerlendirmek olduğunu belirtti. Akaydın sözlerine şöyle devam etti:

“Yaklaşık 3 ay boyunca ihaleye hazırlandık. Sistemin yönetimi kesinlikle belediyede olacaktır. Belediye gerek kart, gerekse paranın işlediği hesap üzerinde söz sahibi olacak ve paranın ödeneceği miktarı belediye belirleyecektir. Antalya’da otobüste kart okunduğu an tüm istem bunu görüp işleyecek. Paranın kontrolü de belediye de olacak. Hesapta toplanan paraların ne zaman ve nereye harcanacağına, hangi hesaplara aktarılacağına biz karar vereceğiz. Yani vatandaşım muhatabı direk belediye olacak” diye konuştu.

Yeni ulaşım sisteminde kesinlikle nakit paranın kullanılmayacağını, kart ve kağıt bilet olmak üzere iki çeşit sistemle ulaşımın sağlanacağını belirten Akaydın, “Sistem içinde kullanılacak doldurulabilir kartların her bir adeti için 8 TL depozito bedeli alınacak ve kartın her ne olursa olsun iadesi halinde, para anında iade edilecek. 12 ay kart kullanılırsa, 8 TL ücretsiz biniş olarak iade edilecek. 50 akıllı durak, 30 adet otomasyon hizmet edecek. Otomasyonlarda nakit para ile ve kredi kartı ili ödeme yapılabilecek” ifadesini kullandı.

İhale ile ilgili süreci ana hususlarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, ihalede işletme süresinin 10 yıl, muhammen bedel olara da 15 milyon TL olduğunu belirtti. Projenin Antalya olduğunun altını çizen Akaydın, “İhale şekli olarak yüzde 2 belediye payı olacak. Açık azatlım yöntemi ile yapılacak ihalede geçici teminat 450 bin TL, kesin teminat ise 900 bin TL olacak. Eski kartlı sisteme karşı değildim. Sadece işleyişi ve uygulama biçimi yanlıştı. İşleyiş şeklinden kastımız, paranın toplanması, kartların basımı ve dağıtımının kontrolünün belediyenin elinde olmayışıydı. Kısaca eski sistemde her şeyin kontrolü işletici şirketin elindeydi. Belediye sadece her hafta eline gelen 4-5 sayfalık rapora imza atıyordu. Toplu taşıma hizmetlerini düzene sokmak için bu ihaleyi yapıyoruz. Belediyenin toplu taşıma hizmetlerini layıkıyla sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu modern, gelişmiş, Avrupa standartlarında çalışan, gelişmeye ve kapsamını genişletmeye uygun Türkiye’nin e-dönüşüm sürecine uyum sağlayabilen bir yatırım yapma isteğindeyiz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 16:50:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tugrul kara IP: 78.161.139.xxx Tarih : 23.09.2009 20:52:47

Ne değişti antkart halkkart oluyor bunun içinmi seçildin yazıktır yalnızca değiştirmiş olmak için yapılmaz zarar bu