21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Hamster enzimi hayata bağladı

Türkiye’de tedavisi olmayan Mukopolisakkaridoz (MPS-2) hastalığına yakalanan 14 yaşındaki Furkan Duman için ’Hamster’ enziminden üretilen ilaç yaşam umudu oldu. Doktorlar, İngiltere’den getirtilen ve ’Hamster’ enziminden üretilen ’Elaprase’ adlı ilacı hastalarda kullandıklarını ve olumlu etkisini gördüklerini söylediler.

HACETTEPE Üniversite Hastanesi’ndeki doktorların iki yıl önce, büyüme hormonlarını olumsuz etkileyen ve beyinde kalıcı hasara yolaçan MPS-2 hastalığı nedeniyle ’18 yaşına kadar yaşar’ teşhisi konulan, 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yazdığı mektupla "Yaşamak istiyorum, yalvarırım beni yaşatın" diyen Furkan Duman’ın tedavisine başlandı. Altı ay önce kontrole giden Duman’a müjdeli haberi veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki doktorları, İngiltere’den getirtilen ve ’Hamster’ enziminden üretilen ’Elaprase’ adlı ilacı hastalarda kullandıklarını ve olumlu etkisini gördüklerini, Furkan’a da yaşama umudu olacağını söylediler. Tedavinin Antalya’da da yapılabileceğinin söylenmesi üzerine aile, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde altı aydır haftada bir gün, dört saat süren seanslarda tatbik edilen ilacın Furkan Duman’ın gelişiminde büyük faydası olduğunu söyleyen anne Birgül Duman, şu bilgileri verdi: "Furkan, daha önce şikáyetçi olduğu yorgunluk hissi ve ağrılarından kurtulduğunu söylüyor. Biz de Furkan’ın karnındaki şişlik ve boyunda uzamayı gözlemliyoruz. Hamster kardeşliğine inanıyorum. Hamster enzimlerinden elde edilen ilacın onun yaşam kalitesi ve ömrünü uzatacağına inanıyorum."

Hamster enziminden elde edilen ve İngiltere’de ilk kez Oliver Mondyy adlı hastada denenen ’Elaprase’ adı verilen ilacın her seans için kullanılan miktarının 25 bin YTL olduğunu söyleyen Birgül Duman, "Furkan’a bugüne kadar 700 bin YTL’lik ilaç verildi. Her üç ayda bir verilecek ilacın tutarı 350 bin YTL. İlacın bedeli ve kargo ücreti için hiç para talep edilmedi. Tamamı sosyal güvencemiz Bağ-Kur tarafından karşılanıyor" diye konuştu.

Furkan’ın her zaman içinde hayvan sevgisi yaşattığını söyleyen Birgül Duman, "Hamster enziminden elde edilen ilaçla tedavisi, onu hayvanlara karşı daha da duyarlı yaptı. Evde Hamster beslemek istediğini söyleyen Furkan’ın ağabeyi ile arasında en çok yapılan espri, Furkan’ın peynire olan tutkusunun artacağı üzerine oluyor" diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 11:52:52
Güncelleme :21 Aralık 2008 Pazar 11:56:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?