22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Hanife' ağabeyi için doğacak

AĞABEYİNE HAYAT VERMEK İÇİN DOĞACAK

Antalya'da yaşayan ve Türkiye'de milyonda bir görülen ALPS hastalığına yakalanan 6 yaşındaki Can Gökmen'in iyileşibilmesi için ilik nakli olması gerekiyor.

Anne Bağdat Gökmen, oğullarının nakille hayat bulması için ikinci kez hamile kaldı. İki ay sonra dünyaya gelecek olan 'Hanife' bebek hastalık genetik çıkmaz ise ağabeyine hayat verebilecek.

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki Nami ve 29 yaşındaki Bağdat Gökmen çiftinin 6 yaşındaki oğulları Can, 7 ay önce bir otobüs yolculuğunun ardından ağzında çıkan yaralar nedeniyle hastaneye götürüldü. Kan değerleri de düşük olan Can'a teşhis koyamayan doktorlar, Can'ı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk etti. Hematoloji Bilim Dalı'nda yapılan tetkiklerin ardından küçük çocuğa çok nadir görülen Otoimmün Lenfoproliferatif Sendrom (ALPS) teşhisi konuldu.

 

HANİFE BEBEK AĞABEYİ İÇİN DOĞACAK

İyileşebilmesi için tek çaresi ilik nakli olan Can için ilik taraması başlatıldı, ancak uygun ilik bulunamadı. Gökmen çifti, doktorların da tavsiyesi üzerine kardeşine hayat vermesi için yeniden çocuk sahibi olmaya karar verdi. Şu an 7 aylık olan bebeğe Hanife ismi verildi. İki ay sonra dünyaya gelecek olan Hanife bebek, eğer genetik olarak hastalığı taşımazsa iliğiyle abisini sağlığına kavuşturacak.

 

MİLYONDA BİR GÖRÜLÜYOR

Hastalığın ağızda başlayan yaralarla ortaya çıktığını anlatan anne Bağdat Gökmen, "Yaraların geçmemesi üzerine sağlık ocağına gittik. Sağlık ocağından devlet hastanesine oradan da üniversite hastanesine sevk ettiler. 20 günlük araştırmanın ardından oğluma çok nadir görülen ALPS tanısı koydular. Doktorlar, hastalığın Türkiye'de çok nadir görüldüğünü ve tedavisinin ise çok zor olduğunu söylediler" dedi.

 

İKİ AY SONRA DÜNYAYA GELECEK

Doktorların, 'yüzde 100 kurtulma şansı olmamakla birlikte ilik nakliyle sağlığına kavuşabilir' sözleri üzerine ağabeyine hayat vermesi için tekrar çocuk yapmaya karar verdiklerini kaydeden anne Gökmen, "Bebeğimiz şuan 7 aylık. İki ay sonra dünyaya gelecek. Eğer genetik olarak hastalığı taşımazsa ilik nakli yapılabilecek. Tek umudumuz bu. Can da dört gözle kardeşinin doğumunu bekliyor. 'Kardeşim beni iyileştirecek' diyor" şeklinde konuştu.

 

TEST İÇİN 10 BİN TL BULAMADILAR

Hastalık nedeniyle çok zor günler geçirdiklerini ve maddi olarak büyük sıkıntılar çektiklerini belirten baba Nami Gökmen ise, "Çiftçilik yaparak hayatımızı sürdürüyoruz. Haftada birkaç defa 250 kilometre yol kat ederek hastaneye geliyoruz. Bu nedenle maddi açıdan büyük sıkıntı çekiyoruz. Örneğin kesin tanı için Londra'da tahlil yapılması gerekiyordu. 10 bin TL bulamadığımız için tahlili yaptıramadık" diye konuştu.

 

HAYIRSEVERLERDEN YARDIM BEKLİYORLAR

Anne Bağdat Gökmen ise yaşadıklarını gözyaşları içerisinde anlatarak, "Oğlum bu hastalığa yakalandığından beri geceleri gözüme uyku girmiyor. Maddi anlamda çok sıkıntılı günler yaşıyoruz. Eğer bize hayırseverler yardım ederse oğluma belki de bir çare bulunabilir."dedi.

 

ALPS NEDİR?

İlk defa 1967 yılında tanımlanmış nadir bir hastalıktır. Otoimmün Lenfoproliferatif hastalık olatak bilinir. ABD'de sadece 250 hasta tanımlanmıştır. Tüm yaş, cins ve ırklarda görülebilir. Beş yaş civarında çok ölümcül seyredebilir. Belirgin dalak büyüklüğü, cilt döküntüleri, lenf bezelerinde büyüme, kansızlık, pıhtılaşmayı sağlayan ve trombosit olarak bilinen hücrelerin sayılarında azalma ile karakterlidir. Bağışıklık sistemi etkilendiğinden önemli bir hastalıktır. Tedavisi güçtür, kemik iliği nakli bir

tedavi alternatifidir

AĞABEYİNE HAYAT VERMEK İÇİN DOĞACAK
AĞABEYİNE HAYAT VERMEK İÇİN DOĞACAK
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2010 Cuma 11:48:00
Güncelleme :16 Nisan 2010 Cuma 11:56:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?