21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Hayalleriyle öldü

Milyonda bir görülen Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalanan 12 yaşındaki Oktay İbci, aylardır sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti.

En büyük hayali İsmail YK'yı görmek olan Oktay'ı, ünlü sanatçı geçen aylarda ziyaret etmiş ve ailesine destek vermişti.

Kocaeli Gebze'de yaşayan Fadime (36) ve İbrahim İbci (40) çiftinin üç çocuğundan biri olan 12 yaşındaki Oktay, 10 ay önce unutkanlık ve istemsiz kas hareketleri şikayetleriyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gitti. Yapılan tetkiklerin ardından Oktay'a milyonda bir görülen SSPE hastalığı teşhisi konuldu.

Kızamığa bağlı ağır bir beyin iltihabı hastalığı olan ve tedavisi bulunmayan hastalık nedeniyle küçük Oktay her gün ailesinin gözleri önünde erimeye başladı. Virüsün tüm beynini kapladığı Oktay, 6 ay içerisinde 33 kilodan 23 kiloya düştü. 6 ay önce konuşma yetisini kaybeden Oktay, 4 ay önce de yürüyemez duruma geldi.

SEVGİYLE 10 AY YAŞATTILAR

Bir yıl önce arkadaşlarıyla birlikte futbol oynayan oğullarının gözlerinin önünde eridiğini gören İbci ailesi, oğullarını tedavi ettirebilmek için başvurmadık kurum bırakmadı ama hepsinden "yapacak bir şey yok" cevabını aldı. Doktorların bir ay ömür biçtiği Oktay'larını sevgileriyle 10 ay yaşatan aile, kendilerini Oktay'ın hayallerine adadı.

Oktay'ın sağlıklıyken üç hayali vardı. Küçük çocuk, uçağa binmek, Antalya'da yaşamak ve İsmail YK'yı görmek istiyordu. Çaresiz bir hastalığın pençesinde yaşam savaşı veren oğullarının hayallerini gerçekleştirmek isteyen Fadime ve İbrahim İbci çifti, Oktay'ın ağabeyi Onur'u ve kardeşi Kardelen'i alarak uçakla Antalya'ya gitti.

İSMAİL YK'DAN ÖRNEK DAVRANIŞ

Antalya'ya yerleşen aile, oğulları Oktay'ın son hayalini de gerçekleştirmek için İsmail YK'yı aramaya başladı. Günlerce çaba gösteren aile bir türlü İsmail YK'ya ulaşamadı. Oktay'ın dramını gazetelerden okuyan ünlü sanatçı İsmail YK., Oktay'ın hayalini gerçekleştirmek için Ağustos ayında Antalya'ya giderek Oktay'ı ziyaret etti.

Antalya'da bulunan Oktay'ın evine giden İsmail YK., küçük çocuğun en çok sevdiği "Bas Gaza" şarkısını minik hayranının yatağının başında söyledi. Oktay'a oyuncak bir araba da hediye eden ünlü sanatçı duygusal anlar yaşamıştı.
Oktay'ın yaşamını yitirmesinde, 8 aylıkken kızamık aşısı yaptırdıkları özel hastaneyi sorumlu tutan anne Fadime İbci, "Kızamık aşısı yapılırken önce mikrop veriliyor ardından koruyucusu. Daha sonra gittiğimiz doktorlar antidozun vurulmamış olduğunu söyledi. 8 YTL'lik bir ilaç için oğlumuz yaşamını yitirdi" dedi.

SSPE NEDİR?

SSPE, aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor. SSPE, kızamık geçirdikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olarak biliniyor. Kesin tedavisi olmayan hastalık, virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. SSPE'ye ait belirtiler genellikle kızamık enfeksiyonundan sonra ortalama 5-6 yıl içinde ortaya çıkıyor. Hastalığın sebep olduğu etki beyinde ortaya çıkıyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülüyor. Hastalığın belirtileri; hafıza kaybı, uyarılara cevap vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri ve davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 19:50:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
olcay uslu IP: 81.213.110.xxx Tarih : 8.01.2009 21:56:16

OKTAYIMIZI BU ÖNCEKİ HALİNİ GÖRENLER VE GÖRÜPTE HİÇ BİR ŞEY YAPAMAYANLAR UTANSIN İMKANLARI OLSAYDI OKTAY HEM YAŞARDI HEM BELKİDE GELECEKTE KENDİ GİBİ OLANLARIN ELİNDEN TUTARDI KİM BİLİR TÜRKİYE JAPONYADAN 1KAŞIK İLACI GETİTTİREBİLİRDİ AMA NERDE ONLARDA GÖRECEK GÖZ BAZILARININ GÖZLERİ KÖR DEYİL AMA İÇLERİ KÖR OLMUŞ..............