15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Hayat vermek için doğdu

AĞABEYİNE HAYAT VERMEK İÇİN DOĞDU

Antalya'da, talasemi hastası yedi yaşındaki Metin Kaşdaş'ın iyileşmesi için gereken ilik bulunamayınca annesi tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. Hastalıktan arındırıldıktan sonra dünyaya gelen kardeş Hamza ağabeyine hayat verecek.

İstanbul'da yaşayan ev hanımı Nurten Kaşdaş ile özel bir hastanede işçi olarak çalışan Engin Kaşdaş çiftinin 7 yaşındaki oğulları Metin Muaz'a, doğduktan bir hafta sonra talasemi (akdeniz anemisi) teşhisi konuldu. Ayda üç kez kan verilen Metin'in sağlığına kavuşabilmesi için doktorlar ilik nakli yapılması gerektiğini söyledi. Metin için aranan ilik aileden bulunamadı. Bunun üzerine doktorlar, aileye ikinci bir çocuk dünyaya getirmelerini önerdi.

EMBRİYO HASTALIKTAN ARINDIRILDI

Kaşdaş çifti, doktorların tavsiyesi üzerine yeni bir bebek dünyaya getirmek için İstanbul'da özel bir hastaneye başvurdu. Babadan alınan sperm ile anneden alınan yumurtalar laboratuvarda döllendirildi. Daha sonra 'genetik ayıklama' yöntemiyle embriyo talasemi hastalığından arındırıldı. Başarılı bir gebelik döneminin ardından 2,5 yıl önce Hamza ismi verilen sağlıklı bir erkek bebek dünyaya geldi.

NAKİL İÇİN BAŞVURDULAR

Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen Hamza 2,5 yaşına gelince aile nakil için Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından küçük Hamza'nın iliğinin ağabeyine yüzde yüz uyumlu olduğu belirlendi. İlik nakli için hazırlıklara başlayan doktorlar, Metin'in vücudundaki demir oranının düşürülmesinin ardından nakli gerçekleştireceğini açıkladı.

KARDEŞİ HAYAT VERECEK

Oğlu sağlığına kavuşacağı için çok mutlu olduğunu söyleyen anne Nurten Kaşdaş, şunları söyledi: "Metin dünyaya geldiğinde çok mutlu olduk, ancak bir haftalıkken talasemi teşhisi konulunca sevincimiz yarım kaldı. Oğlumuzun sağlığına kavuşabilmesi için ilik nakli olması gerekiyordu. Doktorların da önerisiyle tüp bebek yöntemiyle hastalıktan arındırılmış olarak Hamza'yı dünyaya getirdik."

Metin'in talasemi nedeniyle hastaneye bağımlı yaşadığını anlatan anne Nurten Kaşdaş, sözlerine şöyle devam etti: "Ayda 2- 3 ünite kan alması gerekiyor. Kan bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Kan nakli nedeniyle vücudundaki demir oranı yükseliyor ve diğer organları da zarar görüyor. Yedi yaşına geldi ama hastalık nedeniyle okula gidemedi. Tek isteğim bir an önce sağlığına kavuşması. Eğer vücudundaki demir oranı düşürülürse iki hafta sonra nakil gerçekleşecek."

BİRBİRLERİNDEN HİÇ AYRILMIYORLAR

Kardeşinin yanından bir an olsun ayrılmayan Metin ise, "Kardeşimi çok seviyorum. Beni o iyileştirecek. İyileşince beraber koşup oynayabileceğiz. Okula da gidebileceğim. Bir daha kan almama gerek kalmayacak" dedi.

AĞABEYİNE HAYAT VERMEK İÇİN DOĞDU
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2010 Salı 09:55:00
Güncelleme :25 Mayıs 2010 Salı 10:01:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?