22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Hedef, 5 yılda ilk 5'e girmek

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmdeki hedeflerin ilk 5 yıl içerisinde ilk 5 ülke arasına girebilmek olduğunu söyledi.

Bakan Ertuğrul Günay, Antalya'nın Belek beldesinde düzenlenen "Turizmde Marka Olmak" başlıklı 3. Belek Turizm paneline katıldı.

Panelin açılışında konuşan Belek Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanı Cemil Uğurlu, Belek'in 11'i golf olmak üzere toplum 45 beş yıldızlı otele sahip olduğunu söyledi. Belek'in dünyada turizm markası olması için çaba harcadıklarını belirten Uğurlu, ülke potansiyelini öne çıkarmak için birlik olarak çalıştıklarını söyledi. Uğurlu, 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir hedeflediklerini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye'nin dünya turizminin parlayan yıldızlarından birisi olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyanın ilk on ülkesi arasına girmeyi başardığını ifade eden Günay, "Bu yıl Türkiye'nin turizmdeki artışı dünya ortalamasının 2,5-3 katı üzerinde. Bizim hedefimiz önümüzdeki ilk 5 yıl içinde ilk 5 ülke arasına girebilmektir. Önümüzde 2012 hedeflerimiz var, 2023 hedeflerimiz var. 2023'te Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısını bugünkü rakamın iki katına çıkarmaktır. Biliyorsunuz 2003 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısı 13 milyondu bu gün 23 milyondur. Böyle gidersek 2023'te 50 milyon rakamı bizim için hayal olmaz. Türkiye'ye gelmenin gerçekten dünyada özel bir yere gitmek olması gerektiği imajını insanların aklına yerleştirmemiz gerekiyor" dedi.

Paris, Londra, Roma gibi şehirleri gezmenin bir prestij göstergesi olarak algılandığını belirten Günay, "Bu tür yerler bağlı oldukları yerler dışında özel bir imaja sahipler. Türkiye'nin de böyle bir şeye ihtiyacı var. Turizm alanında ilk 10'na girmiş olan bir ülkede bazı destinasyonların kendi coğrafyasından ön plana çıkan bazı yerleri olması gerekiyor. Bu şehirlerden biri Antalya diğeri ise İstanbul'dur. Her iki şehirde gerçektende çok özel. Örneğin Antalya'nın bu yıl aldığı ziyaretçi sayısı Mısır'ın
aldığı ziyaretçi sayısı kadardır. Fakat bunlara yetinmemek gerekir. Antalya ve İstanbul'daki olumsuz çevre ve alt yapı sorunlarının biran önce çözülmesi gerekir" diye konuştu.

Akdeniz çanağında İtalya gibi turizmde çok ön plana çıkmış ülkelerin olduğunu buna karşılık Türkiye'de ise çok iyi tesislerin bulunduğunu belirten Günay, şunları söyledi:
"Ama konuklama tesislerinden çıktığınızda kasaba ve çevredeki yerleşim yerlerine karıştığınızda anlatacağınız lezzetin çok aşağılarına iniyorsunuz. Orada bir eksiğimiz var. Turizm yapanlar dışında bunu bütün halka taşımak, bunu bütün halkla paylaşmak konusunda biraz gerilerdeyiz. Eğer bir marka sağlanacaksa bunu sadece konaklama ve golf tesisleriyle sağlayamayız".

Türkiye'de değerini bilmemiz gereken bir doğa ve tarih birikimi bulunduğunu söyleyen Günay, bütün bunların hoyratça kullanmadan geleceğe aktarılması gerektiğini kaydetti. Orman konusunda 'duyarsız davranıldığı' konusunda zaman zaman basında haberler çıktığını hatırlatan Bakan Günay, "Bunlar haksız bir suçlamadır. Biz bu doğayı vahşi doğa gibi kaderine bırakamayız. Olabildiğince koruma-kullanma dengesini sağlayarak insanlığın yararına sunmamız gerekiyor. O nedenle ormanı, ağacı, denizi tahrip etmeden bütün dünyanın beğenisine sunmamız gerekiyor. Bu çerçevede Turizm Teşvik Yasası hazırladık. Öncelikle bir 'üstün kamu yararı' kavramı getirdik. Yani bir kayak merkezinin, golf sahasının burada kurulmasında üstün bir kamu yararı var mı ona bakıyoruz. Eğer bu tür tesislerin bir ormanlık içerisinde yapılması gerekiyorsa ve bir başka yerde yapılma imkanı yoksa, hemen yanı başında kesilen ağaçların iki katını dikilmesini zorunlu kılıyor. Eğer bu yer biraz daha uzaklaşırsa bunun dört katı ağaç dikilmesi zorunluluğu getirdik. Yani iki katını aynı yerde veya dört katını başka yerde mutlaka dikeceğiz. Bu birinci şartımızdır. İkincisi ise bir yöredeki turizm yatırımı o ildeki orman
sahasının yüzde birlik alanını geçemeyecek. Yüzde bir önemli bir rakamdır. Şu anda Türkiye'deki turizm tesisleri ülkemizdeki ormanlık sahanın yüzde yarımın daha da altındadır. Doğaya, tarihe, coğrafyaya saygılı bir turizm anlayışı bizim birici ilkemizdir. Doğraya, çevreye, tarihe saygılı değilseniz hangi turizm merkezini yaparsanız yapın marka olamazsınız. Türkiye turizmi ormanı, doğayı, tarihi tahrip edecek bir doğrultuda kesinlikle yürümeyecektir. Biz ülke olarak 2023 yılında 50 milyon turist ve 50
milyar dolar turizm gelirini hedefliyoruz" dedi.

Bakan Günay, 2023 yılındaki turizm hedefleri arasında "Marka Kentler" çalışması bulunduğunu, bu çerçevede bazı kentlerde Selçuklu ve Osmanlı mimarisini ön plana çıkaracaklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mart 2008 Cumartesi 14:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?