1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Hepatit C'li kadın dişçiden kovuldu

Antalya'da, özel bir Tıp Merkezi'ne dişini çektirmek için giden bir kadın, kendisinde "Hepatit C" olduğunu söyleyince diş hekimi tarafından kibar bir şekilde kovuldu. Hastane yönetimi ise hastayı kovan diş hekimini savundu.

Antalya'da, Semiye Y. (55) adlı hasta, kendisinde Hepatit C olduğunu söyleyince diş çektirmek için gittiği özel bir tıp merkezinden kovuldu. İddiaya göre, geçen cumartesi günü 14 Mart Tıp Bayramı'nın kutlandığı gün öğle saatlerinde bir Tıp Merkezi'ndeki diş polikliniğine giden Semiye Y., ağrı yapan dişini çektirmek istediğini söyledi.

Dişi muayene eden diş hekiminin "ne gibi rahatsızlığınız var" diye sorması üzerine, Semiye Y., "Bende kalp rahatsızlığı var, tansiyon var. Ayrıca Hepatit C hastasıyım"diye cevap verdi.

Bunun üzerine paniğe kapılan kadın diş hekimi, "Niye baştan söylemediniz. Biz hepatitli hastalarla çalışmıyoruz" diyerek hastayı dişçi koltuğundan kaldırdı. Eldivenlerini çıkaran diş hekimi bir müstahdem çağırarak "Buraya hiç kimse dokunmasın. Burada hepatitli bir hasta var. Burayı dezenfekte edin" diye talimat verdi.

Dişini tedavi ettiremeyen Semiye Y., 20 lirası iade edilip nazik bir şekilde kapı dışarı edildi. 14 Mart Tıp Bayramı günü meydana gelen bu olaydan sonra neye uğradığını şaşıran Semiye Y., "Dişim çürüktü. Çekilmesi gerekiyordu. Ama yapılan bu davranış çok ağırıma gitti. Bana bu hastalığın nasıl bulaştığını da bilmiyorum. Bundan iki yıl önce teşhis edildi. Ben başkalarına da bulaşmasın diye diş hekimine gittiğimde Hepatit C olduğumu söyledim. Ama beni kibar bir şekilde kovdular" dedi.

Doktorun bu davranışının kendisini çok etkilediğini belirten Samiye Y., şunları söyledi: "Evime yakın olduğu için özel tıp merkezine gitmiştim. Moral çöküntüsü yüzünden başka dişçiye de gidemedim."

DOKTOR HAKLI

Şelale Tıp Merkezi Başhekimi Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Sadi Özben ise, hastayı kovan diş hekimini savundu. Doç.Dr. Sadi Özben, Tıp Merkezinde intaniye doktoru olmadığı için hepatitli hastalara hizmet vermediklerini belirterek şöyle konuştu: "Hastalarımız diş ünitesine müracaat ettiğinde tansiyon, şeker, kanamalı hastalıklar gibi hastalıkları olup olmadığını kendilerine soruyoruz. Bu gelen hastaya da benzer şekilde sorulmuş. Gelen hasta kendisinde Hepatit C hastalığı olduğunu söyleyince, diş hekimi arkadaşımız kendisinin bu konuda yetersiz kalabileceğini belirterek, 'Hepatit C ile ilgili nasıl bir prosedür gerektiğini tam bilemeyebilirim. O yüzden dolayı, sizin tedavinizin ve takibinizin intaniye uzmanı olan bir yerde takip edilmesi daha doğru olacaktır' demiş. Hastadan alınan ücret de kendisine iade edilerek gönderilmiş. Hastanın acil bir durumu da söz konusu değil. Hepatit C'den korunma yollarının daha iyi değerlendirilebileceği bir yere yönlendirilmiş. Hadise bundan ibarettir."

Hepatit C'nin Hepatit hastalıkları içinde en tehlikelisi olduğunu belirten Başhekim Özben, şunları söyledi: "Siroz yapma ihtimali en fazla olan Hepatit C'dir. Bunun bulaşma yollarından bir tanesi de kullanılan malzemelerdir. Dolayısıyla Hepatit C'li bir hasta bu mikrobu hep taşıyacaktır. Vücudunda antikor bile olsa, bu mikrobu hep taşıyabilecektir. Bu yüzden malzemelerin de bir daha kullanılmaması lazım. Bir dezenfekte de kesin çare değil. Bu aletlerin atılması lazım. Bu yüzden bir intaniye uzmanının olduğu yerde tedavi olması daha doğrudur. Örneğin siz bir düşünün. Bende AIDS var desem, benimle tokalaşmaktan kaçınabilirsiniz. Ama AIDS tokalaşmakla geçen bir hastalık değil. Bu da onun gibi. Doktor kendi bilgisini yetersiz görebilir. Bizim vereceğimiz hizmet yetersiz kalabilir diye düşünmüş. Üstelik sorun acil değil. Tamir edilemeyecek bir durum yok ortada. Ben arkadaşın yaklaşımını doğru buluyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 17:27:14
Güncelleme :16 Mart 2009 Pazartesi 17:36:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?