1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Heykeltıraş babaya kızından kitap

İki yıl önce hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı, Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem'in ardından kızı Oylum Öktem İşözen babasını anlatan bir kitap yazdı.

'Heykeltraş Babam: Tankut Öktem' adlı kitap, aslında babaya yazılan bir mektup niteliğinde. Her kelimesinde gözyaşı ve sessiz bir iç çekiş bulunan kitapta, Oylum Öktem İşözen, boşluğunu dolduramadığı babasını içten bir sesin ahenginde, anıların ışığında anlatıyor.

Türkiye'nin yetiştirdiği büyük heykel ustasının insani yönlerinin yanında, nasıl bir baba ve eş olduğunun anılarla anlatıldığı kitap, Oylum Öktem İşözen babasını anlatırken, seramikten resme, Atatürk büstlerinden anıtsal büyüklükteki muhteşem yapıtlara kadar geniş bir yelpazede eserler veren büyük ustanın izinde bir yolculuğa çıkarıyor. Oylum Öktem İşözen babasını anlattığı kitapta bir bölümde şu sözlere yer veriyor:

"Babam, insan babam, canım babam, şimdi sen il il dolaştığım her yerde, Havran'dan Kars'a kadar her eserinde varsın. Manisa Anıtı'nda barışın sembolü zeytin dalısın, İzmir'de denizatlarını şahlandıran efesin, Nene Hatun'sun, Şerife Bacı'sın, ozanların sazında türküsün, Pir Sultan'sın, aşıksın. Dalgalarla boğuşmanı özlediğim kahramanımsın, buğdaysın, başaksın, balıkçının yanındaki çocuksun. Yontulmamış dağlarsın, yıllar önce dağdan inen çamurları sanata çeviren, eğitimle geçen hayatı cehalete yitik giden heykeltıraş babamsın, babamsın... Anılarıma ve umutlarıma her şeye rağmen sonsuz özgürlükler bırakan, hiç geçmeyen yürek yankımsın."
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 15:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?