1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

İbradı'yı çekirgeler istila etti!

Antalya'nın İbradı ilçesi Başlar köyü onbinlerce çekirgenin istilası altında kaldı. Adeta bir korku filmini andıran istila, köylünün elini kolunu bağladı. Köy ile Ormana beldesi arasındaki Eynif Ovası'nda çoğalan onbinlerce çekirge, ekili alanları tahrip etti.

Yıllardır itilaflı olan ve belirli bölgelerinde ekim yapılan Eynif Ovası'nda mera ilan edildikten sonra gerekli önlem alınmadığını söyleyen köylüler isyan etti.

Ekili alanlara zarar veren çekirge istilasından, evlerin bahçelerindeki sebze ve meyveler de payını düşeni aldı. Köylüler çekirgelerle kendi yöntemlerince baş etmeye çalıştı.

Yöre çiftçilerinden Mustafa Aydın, bahçesindeki sebzelerin zarar görmemesi için ağaç kesme motorunu çalıştırırken, "Motor sesi ile çekirgeleri kovmaya çalışıyorum" dedi. Aydın, "Çekirge ile mücadele tam olarak yapılmadı.Ovada çoğalan çekirgeler evlere kadar geldi. Ekili hububatı yedikten sonra bahçelerdeki sebzeleri de yemeye başladı. Bahçenin kenarındaki çitlere kendi aldığımız ilaçları atıyoruz" dedi.

GELECEK YIL TÜM BÖLGEYİ SARACAKLAR
Başlar köyü sakinlerinden Fikret Demirel de çekirge ile mücadelede yetkililerin yeterince mücadele etmediğini söyleyerek, "Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Ekili alanlarımız büyük zarar gördü. Mücadele edilmezse, bıraktığı larvalardan çıkacak çekirgeler, gelecek yıl tüm bölgeyi saracak,ne hububat bırakacak, ne de bağ bahçe. Eynif Ovası ekili olsaydı buraya bırakılan larvaların çoğu sürümde imha edilecekti" dedi.

Tarım İlçe Müdür Vekili Ahmet Eren, köylünün iddialarının aksine gerekli mücadeleyi yaptıklarını belirtti. Eren, Tarım İl Müdürlüğü'nün geçen yıllara oranla ilçeye verdiği ilaç, araç ve iş gücü desteğinin azaldığını da sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 19:02:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?