1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

İcradan satılık 7 yıldızlı otel

İCRADAN SATILIK 7 YILDIZLI OTEL

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 7 yıldızlı Sungate Port Royal Otel'e kira bedelinin ödenenemesi nedeniyle banka tarafından el konuldu.

Türkiye'nin gözde turizm tesislerinden Sungate Port Royal, ilk sahibi Cengiz İnşaat'tan 2008 yılında satıldığı Rus Mirax Grubu'ndan Fettah Tamince'nin Rixos Grubu'na, son olarak da ilk satışta kredilendiren Tekstilbank'a geçti. Kamuoyuna 7 yıldızlı olarak tanıtılan tesisin, iddiaya göre son işletmecisi Rixos Grubu'nun kira bedelini ödeyememesi üzerine bankanın tesise el koyduğu öğrenildi.

Cengiz İnşaat tarafından inşa edilen otelin açılışı, 23 Temmuz 2005 Cumartesi günü zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın ve birçok ünlünün katıldığı görkemli bir törenle yapılmıştı.

Sungate Port Royal, 2007 yılına kadar bu grup tarafından işletildi. 2007 yılında Turizm alanında yatırımlara karar veren Rus inşaat firması Mirax'ın patronu Sergei Polonsky, kuracağı lüks oteller zinciri projesi kapsamında Sungate'i almak için Cengiz İnşaat'la görüşmelere başladı. Büyük küresel krizin öncüllerinin görülmeye başladığı günlerde, Cengiz İnşaat'tan 340 milyon dolara tesisi satın alan Mirax Group, Sungate'in zengin Rus turistlerine ve küresel yaygınlıktaki şirketlere hizmet vereceğini açıkladı.

Cengiz İnşaat'tan Sungate Port Royal'i satın alabilmek için banka kredisi kullanan Mirax Group, 340 milyon dolarlık bedeli ödeyebilmek için Tekstilbank'tan 250 milyon euro kredi aldı. Banka Cengiz inşaatın kefaletini istedi ve Cengiz İnşaat, alacağı satış bedeline kaynak oluşturan krediye kefil oldu.

Aradan geçen sürede krizin de etkileriyle ekonomik sıkıntı yaşayan Mirax Group, bazı inşaat işlerini de tasfiye ederken, Sungate Oteli de satış listesine koydu.

Mirax yöneticileri, Sungate'nin kiralanması için de 2009'in ilk aylarında Rixos Grubu ile görüşmelere başladı. Görüşmeler sonunda anlaşmaya varıldığı 2009 Mart ayı sonlarında basına açıklandı ve otelin işletmesi Rixos Grubu'na geçti. 10 yıllığına yapıldığı açıklanan kiralamanın bedelinin 200 milyon dolar olduğu ileri sürülse de Rixos Grup bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. Sungate'den umutlu olan Rixos Grup da bu yıl etkileri iyice görülmeye başlayan krizin etkisiyle Rixos Grup da Mirax'a kira bedelini ödemekte zorlanınca, verdiği 250 milyon Euroluk kredinin sadece 50 milyon eurosunu tahsil edebilen Tekstilbank, harekete geçerek otele el koydu.

Tekstilbank, 200 milyon euro (Yaklaşık 424 milyon TL) alacağını tahsil edebilmek için oteli 700 milyon TL'den satışa çıkarabilir. Bu bedel ilk satışta verilmezse Sungate, ikinci satışta muhammen bedelin yüzde 46'sına satılacak.

250 dönüm arazi üzerine kurulu tesiste 17 ayrı tipte 1170 oda, 3 bin yatak kapasitesi, 26 delüks villa, 14 adet, toplam alanı 18 dönüm olar açık ve kapalı havuzlar, toplantı salonları, 1 kilometrelik kumsalı ve çocuklar için 20 dönüm oyun alanıyla dünya çapında üne kavuşan tesisin değeri 350 milyon euro olarak gösteriliyordu. Özel limanı bulunan tesiste 8 bin metrekare alana kurulu SPA da son yıllarda oldukça ilgi topluyordu.

İCRADAN SATILIK 7 YILDIZLI OTEL
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2009 Cumartesi 18:04:00
Güncelleme :5 Aralık 2009 Cumartesi 20:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?