1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

İkinci kez doğdular!

Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleşen çapraz nakille, birbirini hiç tanımayan iki aileden birer kişi ikinci kez hayata döndü.

Antalya'da kan gurupları uymadığı için yakınlarından böbrek nakli alamayan iki kişi, çapraz nakille sağlığına kavuştu.

Mersinli böbrek hastası Elif Arslan, Denizlili böbrek hastası Aydın Karadağ'ın eşi Ayten Karadağ'ın böbreğiyle, Aydın Karadağ ise Elif Arslan'ın eşi Resul Arslan'ın böbreğiyle sağlıklarına kavuştu.

Mersin'de yaşayan 59 yaşındaki altı çocuk annesi ev hanımı Elif Arslan, altı yıl önce böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmeye başladı. Haftanın üç günü diyalize giren ve diyalize girebilmek için her gün 90 kilometre yol kat eden Elif Arslan, böbrek nakli olabilmek için kadavra sırasına yazıldı, ancak uygun böbrek çıkmadı. Ailesinden de uygun verici çıkmayan Arslan, Akdeniz Üniversitesi'ne çapraz nakil için başvurdu.

Denizli'de yaşayan üç çocuk babası 57 yaşındaki Aydın Karadağ da 9 yıldır böbrek rahatsızlığı çekiyordu. İlaç tedavisi uygulanan Karadağ'ın iki böbreği de yedi ay önce iflas etti. Diyalize girmeye başlayan Aydın Karadağ'a eşi 60 yaşındaki Ayten Karadağ böbreğini vermek istedi, ancak eşlerin kan guruplarının uymadığı belirlendi. Kadavra sırasına yazılan Karadağ'a uygun kadavra da çıkmayınca Karadağ ailesi çapraz nakil için hastaneye başvurdu.

İKİ HASTA DA İYİ DURUMDA
Karadağ ve Arslan ailelerinin hayatları, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde çapraz nakilde kesişti. Organ nakli merkezinin çapraz nakil önerisinin ardından önceki gün Mersinli Resul Arslan'ın böbreği Denizlili Aydın Karadağ'a, Ayten Karadağ'ın böbreği ise Elif Arslan'a nakledildi. Nakillerin ardından iki hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

BÖBREK KARDEŞİ OLDUK
Çapraz nakili ilk kez duyduklarını ve tüm böbrek hastalarına önerdiklerini söyleyen Karadağ ve Arslan aileleri, "Bizim ailelerimizden nakil şansımız yoktu. Ailemizden hiç kimsenin kan gurubu uymuyordu. Çapraz nakil sayesinde sağlığımıza kavuştuk" dediler. Denizli ve Mersin'de birer böbrek kardeşleri olduğunu söyleyen aileler, hastaneden çıktıktan sonra birbirleriyle görüşmeye devam edeceklerini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 20:42:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?