8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

İl meclisinde türban-şort restleşmesi

ANTALYA İl Genel Meclisi, geçen şubat ayındaki toplantısında ‘iç tüzük’ hazırlayarak koyduğu üyelerin göreve başlama yeminini, çoğunluğu oluşturan AKP'li üyelerin oyu ile 6 nisan toplantısında toplantılarına kıyafet serbestliği de getirilirken, AKP sözcüsü Ali Yalçınkaya, “Meclise başörtülü de başörtüsüz de girilebilmeli. Bu kararın başörtüsüne geçit gibi algılanmasından gocunmuyoruz” dedi.

CHP'li üyelerden İsmet Uysal ise kararı protesto için mayıs ayı toplatılarına şortla geleceğini söyledi.

AKP'li 22 üyenin muhalefetin , Meclis İç Tüzüğü'ne iki ay önce koyduğu göreve başlama yeminini çıkarırken, kılık kıyafeti tek tip altına alan maddeyi de değiştirdi. AKP'lilerin kabul ettiği, muhalefetin ise sert tepki gösterdiği değişikliğe göre, üyeler göreve başlarken ‘laiklik ve anayasaya sadakat’ yemini etmeyecek ve toplantılara serbest kıyafetle katılabilecek.

İl Genel Meclisi, bu ayki toplantısında, Özel İdare Komisyonu'nun Meclis İç Tüzüğü'nü hazırlarken koyduğu, TBMM'de milletvekillerinin yeminini çağrıştıran meclis üyelerinin yemin etmesini öngören maddenin kaldırılması ve kılık kıyafet serbestiyeti ile ilgili madde oylandı. Yeminin kaldırılması ve kılık kıyafetin serbest hale gelmesini sağlayan madde okunurken AKP'li üyeler ile diğer partilere mensup üyeler arasında tartışma çıktı. Madde 17 red oyuna karşı AKP'li 22 üyenin oyuyla kabul edildi. Buna göre üyeler mecliste yemin etmeyecek ve oturumlara serbest kıyafetle gelebilecek.

“TBMM'YE ÖZENTİ DİYE KALDIRDIK”

AKP Grup Sözcüsü Ali Yalçınkaya, Türkiye'de iç tüzük hazırlayan tek meclis olduklarını belirtirken, “Biz bu iç tüzüğü hazırlarken, zorunlu olmamamıza rağmen meclis üyelerinin göreve başlarken yemin etmesini öngören bir madde koyduk. Ama şimdi buna gerek olmadığını düşünerek de kaldırdık” dedi.

İç tüzüğü hazırlayan Özel İdare Komisyonu'nun milletvekillerinin yeminine özenerek meclis üyeleri için yemin hazırladığını kaydeden Yalçınkaya, “Yemin işinin özenti, gösteriş tarafı olduğunu düşünerek kaldırdık” diye konuştu

“BAŞÖRTÜLÜ DE MECLİS'E GİREBİLMELİ” 

AKP'li Yalçınkaya, kılık kıyafette serbestlik getirilmesini de, “Biz AKP olarak, özgürlüklerin önündeki engelleri kaldıran bir anlayışı temsil ediyoruz. Yasakları kaldıran parti olarak tek tip kıyafet anlayışını getiren parti olmak istemiyoruz. Bu nedenle meclise kılık kıyafet serbestisi getirilmesini sağladık” dedi.

Yalçınkaya, bunun ‘başörtüsüne geçit’ gibi algılanmasından ‘gocunmayacaklarını’ söylerken, “Meclise başörtülü de, başörtüsüz de girebilmelidir. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde CHP'lilere polemik malzemesi çıktı” diye konuştu.

CHP'LİLER ŞORTLA GELECEK

AKP'lilerin yemini içeren unsurları hazmedemediğini söyleyen CHP Grup Başkanı Vekili İsmet Uysal ise “AKP'liler namusları üzerine yemin edemiyor. Cumhuriyete mi karşılar? Yemin töreninde bu unsurlar üzerine yemin ediliyor. Neden buna karşı çıkıyorlar” dedi.

İl Genel Meclisi'nin resmi bir kurum olduğunu belirten İsmet Uysal, kılık kıyafet konusunda yapılan değişikliği protesto için mayıs ayı toplantısına şortla geleceğini söyledi. Uysal, “Böyle bir saçmalık olmaz. Kıyafet neden serbest bırakılıyor. Burası kolej değil, sorunların tartışıldığı bir meclis. Madem kıyafet serbest oldu, önümüzdeki ay meclise şortla geleceğim” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 13:01:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?