1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

İlk EXPO Antalya'nın

Dünyanın en büyük fuar organizasyonlarından olan ve Uluslararası Sergiler Bürosu (Bureau International des Expositions-BIE) tarafından 1851'den beri organize edilen EXPO'lara Türkiye'den ilk ev sahipliği yapacak kent "Antalya" olacak.

Geçen aylarda 2014 yılında yapılacak EXPO'ya aday olan Antalya, bu tarihte yapılacak organizasyonu İspanya'nın Zaragoza kentine kaptırırken 2016'da yapılacak EXPO için onay aldı. Böylece ilk kez Türkiye'den 2004'te başvuru yapılan EXPO'larda ilk kazanan kent Antalya oldu. 2016'da 100 ülkenin katılımıyla yapılması hedeflenen organizasyon için kente 5 milyonun üzerinde ziyaretçi gelmesi hedefleniyor.

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Uluslararası Bahçe Üreticileri Birliği'nin (AIPH) 61. Genel Kurulu'nun geçen günlerde İspanya'nın Zaragoza şehrinde yapıldığını, EXPO'ya aday olan Antalya'nın 4 kişilik ekibiyle büyük mücadele verdiğini anlattı. Bağdatlıoğlu, çok iyi lobi çalışması ile dünyanın en büyük fuarlarından EXPO 2016 Fuarı'nın Türkiye'de ve Antalya'da yapılmasının kararlaştırıldığını vurguladı.

Takım oyununun sonucu
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, 2016 EXPO Fuarı'nın Antalya'da yapılması başarısının bir ekip çalışması, takım oyununun sonucu olduğunu belirterek organizasyonun kentte yapılacak olmasını Türkiye ve Antalya için "tarihi bir gün" olarak niteledi. Yüksel, 100'e yakın ülkenin katılacağı ve botanik dalında düzenlenecek EXPO Fuarı'nın Antalya'da yapılmasına katkı sağlayan, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve tüm Antalyalılara teşekkür etti.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak da fiziki ve çevre yatırımlarının artacağına dikkati çekerek "Yatırımlara hız verilecek. 2106'ya kadar hızlı tren projesinin Antalya'ya getirilmesi hız kazanabilir. Gazipaşa-Kemer-Kaş deniz ulaşımı projesinin uygulanabilirliğini hızlandıracağız. 6-7 yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenecek etkinliklerde devlet olarak tanıtımı yapılacak. EXPO 2016 Fuarı Antalya'nın markalaşmasını daha da artıracak" dedi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 2016 EXPO Fuarı'nın Antalya'nın hatta Türkiye'nin kazanmış olduğu en büyük organizasyon olduğuna dikkati çekerek "Çocuk ve çiçek temasının seçilmesi Antalya'ya çok yakıştı. Ne yapılması gerekiyorsa, bunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.


EXPO nedir?
BIE (Bureau International des Expositions) tarafından yürütülen organizasyonların büyük EXPO ve EXPO olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Büyük EXPO'lar 6 hafta veya 6 ay sürerken 5 yılda bir düzenleniyor. İzmir buna geçen yıllarda başvurmuş ancak Milano'ya kaptırmıştı. Küçükler ise en az 3 ay süren iki büyük EXPO arasında yapılan ve sergi alanının 25 hektar ile sınırlandırıldığı özel temalı fuarlar olarak tanımlanıyor. Yine BIE bünyesinde bitkiler ve çevre temasının işlendiği bir üçüncü EXPO türü bulunuyor. Örneğin teması "Su ve Sürdürülebilir Gelişim" olarak belirlenen EXPO Zaragoza 2008 Haziran-Eylül'de yapıldı. 2016'da ise Antalya bu Expo'yu "Çiçek ve çocuk" temasıyla gerçekleştirecek ve 6 ay boyunca sergi alanları açık kalacak.

M. Ali Kantarcı - Referans
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2009 Pazartesi 15:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?